Craiova: VOCEA OLTENIEI: Mita, dialect accesibil la olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Să trăiţi, domnule judecător!”, o fi salutat, din obişnuinţă, poliţistul de la Curtea de Apel Craiova, ridicând bariera pentru a lăsa să treacă duba care îl ducea în arest pe Bogdan Diaconescu.

Magistratul de la Tribunalul Dolj, fiul fostului prefect de Olt Marin Diaconescu, s-a pricopsit cu mandat de arestare pentru 29 de zile, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi primit mită 15.000 de euro pentru a da sentinţe mai blânde în cazul a trei inculpaţi într-un dosar de înşelătorie. Intermediarii tranzacţiei: doi avocaţi şi judecătorul Laurenţiu Anghel fuseseră deja arestaţi.

Dacă pe unii i-o fi înduioşat, în primăvară, povestea Lalei, câinele vândut la licitaţie de Inspectoratul de Poliţie Dolj din cauza temperamentului prea melancolic, care nu îi permitea să prindă infractori, blândeţea deciziilor celor doi judecători craioveni în cazurile ucigaşului din Ferrari, a fiului poliţistului Dinu şi ale unor capi ai clanurilor de ţigani din Oltenia a stârnit comentarii dure. Atât ale părţilor vătămate, dar şi din partea jurnaliştilor sau a cititorilor inapţi de inocenţa fetiţei care ia antibiotice doar pentru că, văzându-le colorate, îşi închipuie că sunt bomboane.

Arestarea unor judecători într-un oraş al cărui primar, dar şi câţiva poliţişti, sunt judecaţi după gratii tot pentru luare de mită, mă duce cu gândul la răspunsul pe care mi l-a dat căpitanul Reidar, din Telemark, la întrebarea dacă este greu de învăţat dialectul din acea regiune norvegiană: „Nu, deloc. Aici şi copiii mici îl vorbesc foarte bine.”

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite