Craiova: Misiunea câinelui de salvare Kapa, anulată după ce Haiti a devenit un focar de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinologul craiovean Liviu Ionescu, stăpânul căţeluşei Kapa, a fost anunţat în drum spre graniţă că misiunea în Haiti a fost anulată.

Kapa, o femelă labrador în vârstă de cinci ani, este cea care a primit „undă verde” să plece în capitala statului Haiti, Port-au-Prince pentru a ajuta la căutarea oamenilor prinşi sub dărâmături după dezastrul provocat de cutremurul care a zguduit ţara. Potrivit chinologului Liviu Ionescu, preşedintele Centrului de Educare Canină din Craiova, solicitarea a venit din partea Federaţiei Internaţionale a Câinilor de Salvare (IRO). „ La patru ore de la cutremurul din Haiti, IRO a fost solicitată de către Organizaţia Mondială de Căutare-Salvare din cadrul ONU, INSARAG, să trimită un contigent de căutare-salvare canin. La şase ore de la dezastru, IRO a trimis către cele 60 de persoane din baza sa de date, printre care mă aflu şi eu, o solicitare să ne prezentăm la Viena, punctul de plecare spre Haiti”,a declarat, pentru „Adevărul”,  Liviu Ionescu.

Acesta a precizat că era deja în drum spre graniţa cu Ungaria în momentul în care a fost informat că misiunea se amână cu 72 de ore. Ulterior, când bilanţurile oficiale au anunţat peste 50.000 de morţi, misiunea a fost anulată. „În momentul în care statisticele LEMA constată că sunt peste 25.000 de morţi, orice misiune de căutare-salvare canină se anulează. Singurele echipe care au apucat să ajungă în Haiti sunt cele americane şi chineze, dar sunt foarte multe focare de infecţie şi nici măcar ele nu au apucat să intervină. Echipele canine trebuiau să acţioneze în al doilea val de intervenţie”, a spus Ionescu. Chinologul craiovean este în prezent team leader-ul echipei româneşti care intervine în operaţiuni internaţionale de căutare-salvare cu 10 specialişti pe parte canină, medicală, salvare şi comunicare.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite