Craiova: Mireasa cu fudulii, suspendată de dragul artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul plastic Mihail Trifan, „în aer“ la vernisajul expoziţiei „Mireasa măscărici“
Artistul plastic Mihail Trifan, „în aer“ la vernisajul expoziţiei „Mireasa măscărici“

La trei ani de la „Înmormântarea lui Pazvante“, expoziţie care lăsa craiovenii cu gura cascată, artistul plastic Mihail Trifan a reuşit din nou să-i şocheze, făcându-şi apariţia îmbrăcat în rochie de mireasă, cu cască pe cap, încins cu o cordelină şi atârnând la un metru deasupra pământului.

Prin expoziţia vernisată în această după-amiază, „Mireasa măscărici“, Mihail Trifan le-a răspuns elevilor săi la întrebarea: „Ce urmează după intrarea în colivie, înmormântarea în sicriu?“ Mărturiseşte că a dorit să câştige sufletul oamenilor, cu ceva vesel, cu o mireasă dinamică. S-a suspendat de o bară din fier, în faţa Galeriei Arta II, considerând gestul „o apariţie modestă“, nicidecum o ambiţie sau dorinţă de a şoca.

Mihail Trifan

„Este ceea ce se numeşte performance, spectacol. Este o expoziţie cu sens erotic, remarcat în toate lucrările, care ţin de altfel de spectrul legat de mireasă, cum sunt masa cu pata nupţială, instrumente muzicale, mosoare, obeliscuri. Sunt bărbat, aşa că am mers şi pe prezentarea fuduliilor, reprezentate prin tobe sau cutii“, povesteşte artistul.
Majoritatea obiectelor cu ajutorul cărora a creat atmosfera din „Mireasa măscărici“ fuseseră aruncate de alţii, considerându-le lipsite de importanţă.

Expoziţie „Mireasa măscărici“

„Tot ce e pe aici e luat din gunoaie, burlane, bastoane, mingi, cutie de scule, dar e înnobilat prin elementele decorative şi plastic. Cum este şi acvila împăiată, şi ea înnobilată, care însoţeşte mireasa“, a mai spus Mihail Trifan.

Mihail Trifan

În 2007, Mihail Trifan era adus la Galeria Arta I într-un sicriu tras de un căruţ. Astfel deschidea expoziţia „Înmormântarea lui Pazvante“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite