Membru al Uniunii Scriitorilor: "Sistemul din România mă ucide câte-un pic, în fiecare zi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Băileşteanu este membru al Uniunii Scriitorilor.
Jean Băileşteanu este membru al Uniunii Scriitorilor.

Oamenii de cultură din Oltenia spun că resimt tot mai puternic efectele crizei economice. Dacă imediat după Revoluţie trăiau numai din vânzarea propriilor cărţi, prozatorii spun că au ajuns să scrie doar de dragul artei.

Prozatorul Jean Băileşteanu, din Craiova, care a înfiinţat mai multe edituri şi o tipografie, recunoaşte că ultimii ani au fost crânceni pentru oamenii de litere. Olteanul spune că scriitorii au ieşit în pierdere şi că investiţiile uriaşe pentru publicarea cărţilor abia sunt recuperate. "Am răzbătut greu în acest domeniu. În special acum, deoarece cărţile abia se mai cumpără. Majoritatea volumelor pe care le public, de mare calitate (şi nu o spun doar eu, ci o spun criticii), le dăruiesc prietenilor. Altfel ar sta pe rafturi. Oamenii nu-şi mai permit să dea bani pe cărţi", recunoaşte Jean Băileşteanu.

Visuri spulberate

Acesta precizează că, în prezent, scriitorii nu îşi mai pot întreţine familiile, dacă nu au şi alte ocupaţii. "Eu, de la începutul carierei, am renunţat la tot, în favoarea carierei de scriitor. Visul meu a fost să trăiesc numai şi numai de pe urma propriului scris. Până în 1990 chiar am reuşit. Fără niciun fel de compromis. Acum situaţia s-a schimbat radical", a adăugat olteanul.

"Sunt tot mai afectat"

Prozatorul se declară dezamăgit de sistemul din România, unde valorile nu sunt răsplătite. "Sunt tot mai afectat din cauza sistemului care ne omoară, încetul cu încetul. Mă intrigă înşelăciunea celor de la putere, cum ne fură statul pe faţă. Toate aceste lucruri mă ucid câte-un pic în fiecare zi", a adăugat scriitorul. 

Jean Băileşteanu, din Sălcuţa-Dolj, are un CV încărcat. Prozatorul a înfiinţat revistele, „Meridian”, „Autograf MJM”, editurile „Literatorul”, „Cartea Nouă”, „MJM”, „Autograf MJM”, precum şi o tipografie. Membru al Uniunii Scriitorilor a devenit din ianuarie 1990.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite