Membru al Uniunii Scriitorilor: "M-au turnat la Securitate prieteni şi chiar şeful de post din sat. Nu-i urăsc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Jean Băileşteanu va publica o carte despre viaţa sub dictatură.
Scriitorul Jean Băileşteanu va publica o carte despre viaţa sub dictatură.

Prozatorul Jean Băileşteanu, din Craiova, membru al Uniunii Scriitorilor, vorbeşte, în exclusivitate, despre cartea care va zgudui lumea culturală din România. Volumul va cuprinde pagini din dosare secrete ale Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Scriitorul lucrează la primul volumul "Viaţa ca o...paradă. Jurnal de scriitor sub dictatură", o premieră pentru Oltenia, care urmează să fie scoasă pe piaţă cel târziu în 2012. Prozatorul scoate la iveală momente groaznice din viaţa sa, din perioada comunismului, când apropiaţi la care nu se aştepta l-au turnat Securităţii.

"Sistemul din România mă ucide câte-un pic, în fiecare zi"

Copii din dosarele CNSAS, pentru cititori

Inedit pentru literatură este faptul că olteanul va insera copii ale paginilor din dosarele secrete ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), ca o dovadă că povestirile sale nu sunt simple vorbe. Jean Băileşteanu vorbeşte, în exclusivitate, despre dezamăgirile pe care le-a trăit, după 1989, când a realizat că mulţi dintre cunoscuţii săi se transformaseră, peste noapte, în duşmani. Pe lista turnătorilor se vor regăsi, spune scriitorul, nume grele din peisajul cultural care au dat, contracost, note informative despre acesta, dar şi persoane simple, precum şeful de post de atunci din localitatea natală Sălcuţa.

"Nu mă răzbun"

"Au fost persoane cu care am mâncat la aceeaşi masă şi cărora le-am oferit adopost, atunci când au avut nevoie. Sunt oameni cu funcţii importante în Bănie, cu care şi acum mă întâlnesc pe stradă şi ne salutăm. Însă nu fac acest lucru din răzbunare, pentru că nu îi urăsc. Nu le doresc decât să fie sănătoşi" a declarat, pentru Adevărul de Seară, Jean Băileşteanu care, de anul trecut, face parte din comitetul de conducere al Uniunii Scriitorilor din România.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite