Craiova: Martha Boeru interpretează Bach la clopoţei tubulari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 15 ani şi jumătate, eleva de clasa a IX-a cunoaşte trei instrumente muzicale: pianul, harpa şi clopoţeii tubulari.

A simţit „gustul“ muzicii la vârsta de şapte ani, atunci când tatăl său a înscris-o la cursuri de pian. Şi-a dorit să înveţe un instrument muzical fiind vrăjită de acordurile de pian auzite la televizor. Martha a început studiul pianului odată cu şcoala generală.

Tatăl meu m-a înscris la cursuri particulare de pian chiar atunci când am început clasa I pentru că îşi dorea ca fiica sa să ştie un instrument muzical. Nu mi-a displăcut, ba din contră, am fost fermecată de sunetul pianului“, îşi aminteşte, cu nostalgie, eleva. Încet, încet a descoperit tainele pianului îndrăgostindu-se totodată de operele clasice.

Muzica marilor artişti percum Bach, Beetoheven, Vivaldi sau Mozart au fascinat-o pe eleva de doar şapte ani. Sutdiul a fost şi mai uşor având acasă o pianină unde exersa ce învăţa la cursuri. A studiat pianul până în clasa a VII-a, atunci când s-a îndrăgostit de un alt instrument – harpa.

Deşi este considerat a fi un instrument muzicil dificil, harpa i-a fost destul de accesibil Marthei. Dovadă stau cele peste 15 spectacole susţinute alăturii de colegii de la Liceul Teologic Adeventist din Craiova. „Harpa este unul dintre cele mai vechi instrumente şi unul dintre cele mai frumoase. Secretul stă în felul în care îţi mişti degetele ciupind coardele harpei“, explică Martha. 

Cântă la clopoţei

Cel de-al treilea cunoscut de elevă este clopoţelul tubular. Nu este un instrument popular în ţara noastră, în România existând doar două formaţii care ştiu să cântă la clopoţeii tubulari. „Acest instrument este practic un tub metalic care scote sunete atunci când este mişcat. Fiecare clopoţel scoate câte o notă muzicală“, explică Martha. Alăturii de colegii săi de la liceu a susţinut peste 30 de concerte cu clopoţeii tubulari. 

Formaţia Liceului Teologic Adventist, denumită „Celest“ a susţinut spectacole pe scena Filarmonicii Oltenia dar şi în alte oraşe din ţară. „La Filarmonică am cântat colinde de Crăciun iar în ţară am interpretat diferite fragmente din Beethoven, Schuman, Vivladi şi alţi compozitori. Cu clopoţeii tubulari se pot interpreta toate partiturile compozitorilor de muzică clasică la fel ca la pian“, susţine aceasta.

Dintre toate cele trei instrumente, cel mai mult îi place sunetul scos de clopoţeii tubulari pentru că o relaxează. „Pianul are frumuseţea lui iar harpa la fel, însă sunetul scos de clopoţei este cel mai plăcut. Este mult mai soft şi parcă te linişteşte. Un concert al formaţiei de clopoţei nu are cum să nu relaxeaze“, spune eleva.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite