Maria Preda a înfiinţat un ONG pentru copiii cu deficienţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa a învăţat-o că, atunci când te copleşesc greutăţile, poţi să le învingi ajutându-i pe alţii.

Fetiţa Mariei a avut nevoie de recuperare fizico-motorie de la 11 luni. Pentru tânăra mamă nu a fost deloc uşor până să se împace cu ce-i fusese hărăzit. Şi-a dat seama că în situaţia ei mai sunt multe familii, că nu este singura. Şi a început să caute soluţii. S-a înscris la o facultate de psihologie pentru a înţelege mai bine situaţia prin care trece copilul ei. Mai mult, în mai 2010 a înfiinţat ACCES, o organizaţie nonprofit care le oferă copiilor cu dizabilităţi, dar şi familiilor lor, diverse programe şi activităţi, dar şi consiliere pentru familiile în care se nasc astfel de copii. „Suntem abia la început, nu cunoaştem multe lucruri, însă împrumutăm idei de peste tot. Suntem 12 membri, dar lista este deschisă”, spune tânăra. Dornică să împartă experienţa sa în lucrul cu copiii cu dizabilităţi, Maria iniţiază tot felul de activităţi: „Zilele acestea confecţionăm împreună bijuterii din mărgele, pe care vrem să le valorificăm cumva, pentru a putea pune în practică şi alte proiecte”.

Implicare activă 


Prima acţiune a fost la o şcoală, în clasa unuia dintre copiii cu dizabilităţi, tema fiind “Cum e să fii în pielea unui copil cu nevoi speciale“. Evenimentul a fost un succes, conducerea şcolii declarându-se deschisă şi la alte propuneri. Deşi nu dispun de resurse financiare, Maria şi celelalte mămici se mobilizează să le ofere copiilor, dar şi altor părinţi programe individualizate, centrate pe nevoi. „Cel mai mult contează că suntem împreună”, mai spune tânăra. Multe dintre membrele ACCES nu au avut un job vreodată, iar, dacă l-au avut, l-au ţinut cu greu pentru că problemele copiilor le-au împiedicat să facă o carieră. „Viaţa merge mai departe, iar ăsta este modul nostru de viaţă şi nu mi se pare o povară, doar că e puţin diferită de a celorlalţi”, încheie craioveanca. 

Profil
Născută: 14 septembrie 1978, Craiova.
Studii: Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Craiova.
Familie: Căsătorită, are doi copii.


Întrebări şi răspunsuri
Aţi găsit sprijin în alte ONG-uri?

M.P.: Da. Avem parteneriate cu World Vision şi cu cei de la Reţeaua Naţională Sindrom Down - Aldocet Băileşti. Ne-au sprijinit foarte mult cu materiale pedagogice şi includerea în acţiunile organizate de ei. Din iunie suntem membri în Reţeaua Naţională de Informare şi Cooperare pentru integrarea în comunitate a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educative speciale.
Unde vă desfăşuraţi activitatea?
M.P.: Deocamdată nu avem un sediu al Asociaţiei pentru copii cu cerinţe educative speciale (ACCES), care este o asociaţie nonprofit. Încercăm să ne întâlnim fie acasă la mine, fie la alţi părinţi, şi să ne respectăm desfăşurătorul activităţilor.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite