Craiova: Mănâncă până nu mai pot, apoi ajung la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Friptura trebuie însoţită de salată, spun nutriţioniştii.
Craiova: Friptura trebuie însoţită de salată, spun nutriţioniştii.

Zeci de craiovani au solicitat în aceste zile Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJU) din Craiova, după ce au făcut abuz de mâncare, chiar şi după sărbători.

O bătrână de 79 de ani, din Craiova, a suferit astăzi o criză hipertensivă, pentru că şi-a neglijat tratamentul, ca să consume alimente nerecomandate. Pensionara a scăpat cu zile. Medicii avertizează însă asupra riscurilor la care se supun aceste persoane.  "Astfel de crize pot fi fatale, se ajunge chiar la infact miocardic, accident vascular cerebral sau comă vasculară. Oamenii nu trebuie să renunţe la pastile şi la regim sub nicio formă!", a declarat dr. Liviu Buşu, de la SJU. Doctorul avertizează că foarte multe afecţiuni pot apărea, pe fondul exceselor alimentare. "Este vorba de boli cardiovasculare, digestive, precum ulcer, hemoragii digestive superioare, peritonite", a adăugat dr. Buşu.

O partidă de dans, între mese

Specialiştii ne sfătuiesc să fim cumpătaţi în nutriţie. "Ar fi bine să o luăm progresiv cu bunătăţile, să începem cu o salată de crudităţi, apoi să continuăm cu antreuri. E de preferat o pauză sau un dans, dacă ne aflăm la o petrecere", este de părere dr. Mariana Păsărescu, consilier superior la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

Carne afumată, tăiate de pe listă

Cadrele medicale mai spun că excesul de carne de porc, mai ales grasă, poate creşte nivelul colesterolului şi provoaca disfuncţii la nivelul ficatului şi vezicii biliare. "Afumăturile sunt gustoase, tradiţionale, dar şi periculoase, deoarece în fum sunt conţinute multe substanţe cancerigene şi indigeste. Pe de altă parte există organisme ce manifestă intoleranţă la produsele afumate sau care sunt afectate de boli hepato-biliare, şi cărora le sunt interzise", a completat dr. Mariana Păsărescu.

Ananas crud sau ceai, înainte de friptură

Autorităţile din sănătatea doljeană enumeră mai multe sfaturi, pentru noaptea de Anul Nou. Astfel, dulciurile nu trebuie să fie consumate imediat după friptură; din cauza grăsimilor, ouălor si zaharurilor concentrate pe care le conţin, pot provoca indigestii şi colici biliare. Totodată, nutriţioniştii recomandă să mâncăm fructe crude între mese, pentru a preveni indigestiile, ananas şi o bautură amară, cum ar fi ceai sau cafea, care are efect de stimulare a digestiei. "Carnea necesită o perioadă mai lungă de digestie decât celelalte alimente, de 10 pana la 15 ore ; pentru a-i usura digestia, putem adăuga la friptură câteva murături ; hipertensivii sa fie atenti, pentru că acestea sunt sărate şi pot duce la creşterea tensiunii arteriale", a completat dr. Păsărescu.

 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite