Craiova: Liftul, pericol pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii de la cel mai mare spital din Oltenia se plâng că ascensoarele se blochează regulat. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova susţine că problemele apar din cauză că lifturile sunt prea solicitate, dar că nu reprezintă o primejdie pentru siguranţa oamenilor.

Pacienţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova spun că nu trece săptămână fără ca ascensoarele să nu rămână blocate între etaje sau să nu se defecteze. Astăzi, oamenii, adunaţi pe holurile spitalului, erau nemulţumiţi că erau nevoiţi să se înghesuie în câteva lifturi, pentru că multe dintre ele nu funcţionau. Bolnavii spun că de regulă doar trei din cele 11 lifturi pot fi folosite.

Nervi înainte de operaţie

Marian Grosu (65 de ani), din Melineşti, a aşteptat minute în şir ca unul dintre lifturi să se elibereze, fără niciun rezultat.

„Stau de zece minute să urc cu liful, pentru că sunt bătrân, obosesc repede şi nu pot să urc scările, dar nu apare niciunul. Şi luna trecută, când am venit la control, tot aşa am păţit. Am mers şase etaje pe scări, de era să cad jos“, a spus pensionarul, internat pentru probleme la ficat.
Mariana Albu (35 de ani) era supărată foc, pentru că nu-şi putea transporta cu liftul mama, pe care o însoţea la spital, pentru investigaţii. Femeia a făcut gălăgie pe holul unităţii medicale.

„Unde s-a mai pomenit să se strice lifturile, tocmai când omul are nevoie de ele? M-am săturat să vin pentru tratament şi să nu am parte de niciun fel de condiţii! Plătim asigurări degeaba, doar ca să dăm bani statului şi să se îmbogăţească alţii, iar noi să trăim chinuiţi“, a vorbit femeia.
Personalul medical spune că se întâmplă frecvent să aştepte cu bolnavii în stare gravă, pe targă, şi să-i transporte cu întârziere la anumite secţii, din pricina acestor probleme.

„Într-o zi eram în faţă la Reanimare, aveam un pacient pe care trebuia să-l duc la Chirurgie şi am stat pe hol vreun sfert de oră, până să se golească un lift“, a spus Elena Silvaş, asistentă medicală. Aceasta îşi aminteşte că momentele de aşteptare au fost un adevărat chin pentru pacient.

„Bolnavul gemea de durere, oamenii din jur se uitau la noi în timp ce eu strigam la liftieră să coboare repede cu liftul. Am rezolvat-o până la urmă, dar nu e normal să se întâmple aşa. Într-o ţară civilizată, nu ne-am stresa că nu avem cum să ducem bolnavul la secţie, ci am avea asigurate toate condiţiile ca să ne facem treaba“, a adăugat asistenta medicală.

Chirurgii se tem pentru bolnavi

Doctorii recunosc aceste situaţii, care-i afectează în primul rând pe bolnavi.

„Noi putem folosi scările, nu ne plângem, însă pacienţii au de suferit. Sunt cazuri care trebuie rezolvate în regim de urgenţă şi care nu suportă aşteptare, de aceea este necesar ca lifturile să fie în permanentă stare de funcţionare“, a declarat profesor doctor Corneliu Sabetay, şeful secţiei de Chirurgie Pediatrică de la SJU Craiova. Conducerea unităţii medicale susţine că bolnavii sunt în siguranţă în spital.

„Nu avem reclamaţii ca viaţa unui pacient să fi fost pusă în pericol, din cauza lifturilor.  De multe ori se pot bloca pentru că un număr mare de oameni le solicită în acelaşi timp, dar nu sunt deficienţe majore“, a declarat asistent medical Ilie Preda, directorul de îngrijiri de la SJU.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite