Craiova: Liceenii din Dolj au dat lovitura cu cele zece medii de 10 de la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Dolj se poate lăuda cu cel mai mare număr de absolvenţi de liceu care au promovat examenul de maturitate cu media 10. Şapte dintre absolvenţii care au luat bacalaureatul cu medie maximă sunt din Craiova, iar trei au absolvit liceul în Băileşti şi în Calafat.

Cei zece elevi sunt absolvenţii Colegiilor Naţionale „Carol I“, „Elena Cuza“ , „Fraţii Buzeşti“, liceelor teoretice „Henri Coandă“ din Craiova şi „Independenţa“ din Calafat, precum şi Liceului Mihai Viteazul din Băileştiul lui Nea Mărin. Au reuşit să ia 10 pe linie la toate probele bacalaureatului şi au clasat Doljul pe primul loc în ţară la numărul de medii maxime înregistrate la acest examen. Roberta Ciobanu este singura absolventă a Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti cu zece la BAC. O performanţă care a făcut-o să tremure de emoţie când s-a văzut cap de listă şi care i-a umplut ochii de lacrimi, dar la care a ajuns prin învăţare susţinută de-a lungul tuturor celor patru ani de liceu şi nu pe studiu pe ultima sută de metri.

Roberta Ciobanu, absolventa Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti

image

„Mi-a solicitat foarte mult atenţia acest examen. Subiectele au fost relative accesibile, textul din «Nuntă din cer», de la Română chiar m-a inspirat, mi-a dat o stare de bine. A trebuit să trec prin mai multe etape la ultimul punct de la ultimul subiect de la Matematică, până să găsesc soluţia“, a povestit Roberta, elevă dintr-a II-a la Colegiul Buzeşti, olimpică al Chimie, care se pregăteşte acum pentru admiterea la Medicină în Craiova. Munca şi perseverenţa le invocă şi elevele de zece de la Liceul Teoretic Henri Coandă. Andreea Belu şi Ruxandra Călina au fost colege de clasă.

„A fost cel mai important examen din viaţa mea de pânâ acum. Nu a fost nici foarte greu, dar nici foarte uşor. Dacă lucrai mult din timp subiectele nu te puneau în mare dificultate“, a mărturisit Ruxandra. Andreea merge mai departe şi precizează: „Ar fi fost chiar păcat să nu iau zece la cât am muncit“. Pentru ea, subiectele de la română „au fost faine şi au avut chiar o tentă filosofică“.

Andreea Belu şi Ruxandra Călina, absolventele Liceului Teoretic Henri Coandă

image

O medie de zece din Dolj a fost obţinută de Elena Talpoşi, absolventa  Liceului Mihai Viteazul din Băileşti, care a urmat gimnaziul în comuna Galiciuica.

„M-am dus relaxată la examen. Ştiam ce am de făcut. Subiectele mi s-a părut mai uşoare decât m-am aşteptat. Mi-a plăcut şi că au fost camere de supraveghere, pentru că am avut garanţia că examenul va fi corect“, a spus Elena. Tânăra vrea să urmeze Dreptul la Craiova.

Elevii de zece refuză să creadă că dezastrul de la BAC-ul de anul acesta arată nivelul la care se află învăţământul românesc în momentul de faţă.  Sunt categoric convinşi că cei care au fost respinşi nu au luat în serios acest examen, pregătindu-se mai degrabă pentru facultate în timpul în care ar fi trebuit să înveţe pentru bacalaureat.

Roberta Ciobanu consideră că bacalaureatul nu trebuie privit ca pe o simplă lucrare de control, iar Ruxandra crede că toţi cei care vor note mari trebuie să se ţină serios de treabă în anii de liceu. Note maxime la toate probele au mai obţinut Andreea Cojocaru şi Loredana Duică de la „Carol I“, Theodora Chelaru şi Ozana Ionică de la Colegiul Cuza, aceasta din urmă fiind deja în Statele Unite cu bursă, Andreea Baba şi Alexandru Dragormir-Stancu de la Liceul Independenţa din Calafat.

39,37% au promovat BAC-ul în Dolj
Judeţul a înregistrat un număr de 4.078 de candidaţi respinşi la bacalaureatul din acest an. 26 dintre cei care s-au prezentat au fost eliminaţi din săli pentru fraudă, 15 de la proba scrisă la Limba şi literatură română. În jur de 500 au obţinut medii între 9 şi 9,99, peste 640 au luat între 8 şi 8,99, aproape 700 s-au încadrat între 7 şi 7,99, 846 situându-se între 6 şi 6,99, 354 între 5 şi 5,99. Medii mai mici de cinci au obţinut mai bine de 3.700 de candidaţi ai bacalaureatului din Dolj. Examenul a avut şi absenţi, numărul acestora ridicându-se la 411.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite