Craiova: Liceenii de la „Henri Coandă“, pe aripile succesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care chiulesc de la ore muncesc în folosul şcolii
Elevii care chiulesc de la ore muncesc în folosul şcolii

Elevii unităţii şcolare din Craiova au parte de o conducere riguroasă, dar şi de muzică în pauze, petreceri inedite şi deschidere către comunicare.

Cei  doi manageri ai liceului spun că aleg să îi responsabilizeze pe tineri prin activităţi distractive, dar şi prin sancţionarea punctuală a greşelilor.
V-aţi imaginat vreodată că există şcoli unde înjurăturile sau scuipatul seminţelor sunt pedepsite în folosul elevilor, iar directorii sunt deschişi la cele mai inedite strategii pentru educaţia elevilor lor? Ei bine, reporterii „Adevărul“ au întâlnit o astfel de şcoală, la Craiova. Niciun incident major înregistrat în ultimii patru ani, dar zeci de diplome la concursuri naţionale şi internaţionale şi un procent de 98,75 la sută promovabilitate la Bac, încă din primul tur sunt realizările cu care se mândresc liceenii şi profesorii de la „Coandă“. Cei doi directori, Mihai Dragu şi Marius Tiţa, îi implică pe elevi în concursuri şi activităţi extraşcolare. Drept recompensă, copiii primesc distracţie în timpul liber, ultima escapadă fiind un bal al bobocilor la care directorii au fost DJ.

Muncă în folosul şcolii

La „Coandă“ învaţă 1.150 de elevi. „Când e şcoală, facem carte, iar în timpul liber ne distrăm. Toate aceste activităţi se bazează pe dorinţa de a-i ajuta pe elevi să aibă succes la şcoală şi, mai târziu, în viaţă“, spune Mihai Dragu, directorul liceului. E un respect câştigat, nu impus, adaugă directorul adjunct Marius Tiţa.

Elevii recunosc că dascălii sunt extrem de exigenţi când vine vorba de greşeli flagrante, dar le sunt cei mai buni prieteni când totul merge bine. „Cred că nu există vreun director care să ştie aproape toate numele elevilor, cum e la noi“, a declarat Cătălin Luţă, elev în clasa a XII-a. La „Henri Coandă“, chiulul, înjurăturile şi scuipatul seminţelor se pedepsesc prin muncă în folosul şcolii, după ore. „Vinovaţii“ se transformă în agenţi ecologici şi fac curăţenie în curte sau la cantină. „La început ne era ruşine când eram puşi să adunăm gunoaiele, dar apoi am realizat că munca e benefică“, a spus eleva Bianca Spătărelu. În pauze, elevii se relaxează cu muzică aleasă de ei şi cu imnul şcolii, care are motto-ul „Priveşte către viitor“.
Cu circa 200.000 de euro, fonduri guvernamentale, conducerea a modernizat totul. Liceul Henri Coandă este prima şcoală dotată cu detectoare de fum la WC, iar în 2009 a fost singurul din România care a primit titlul de Şcoală Europeană. Guvernul a acordat liceului diploma de excelenţă pentru cea mai bună şcoală din ţară.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite