Craiova: Liceenii au aflat ce riscă dacă o iau pe căi greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi de-a X-a de la Colegiul Brâncuşi i-au luat la întrebări pe poliţişti şi  psiholog despre consecinţele agresiunii. Adolescenţii s-au transformat în grup-ţintă în cadrul proiectului „Pentru siguranţa ta“, iniţiat de Biblioteca Aman şi derulat în colaborare cu oamenii legii.

Diriginta le-a spus că cine merge astăzi la bibliotecă va şti la ce să se aştepte dacă nu învaţă să îşi stăpânească pornirile şi cât de câştigat este un om bine informat, iar ei îşi puseseră în gând să vină  chiar şi fără doamna la întâlnirea cu poliţiştii şi cu psihologul, de la bibliotecă. Pentru a doua oară faţă în faţă cu oamenii legii, printre cărţile din bibliotecă,  elevii clasei a X-a G de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii şi-au luat inima în dinţi şi şi-au mărturisit deschis curiozităţile.

Daniel şi-a propus ca atunci când îi vine rândul să întrebe „ce i se poate întâmpla unui minor dacă violează o fată care a împlinit 18 ani“. Colegul lui, Laurenţiu, a vrut să ştie ce păţeşte dacă, înjurat la telefon, se răzbună pe persoana respectivă printr-o bătaie zdavănă. Pentru fete important de ştiut a fost ce şi cum să facă în situaţia în care sunt agresate verbal în plină stradă.

image


Un pumn schimbă vieţi

„Le prezentăm consecinţele juridice în cazul comiterii de infracţiunii pentru că ei trebuie să ştie că gesturile necugetate le pot schimba radical viaţa, că un pumn dat cuiva doar ca să te răzbuni îţi poate schimba radical viitorul“, a spus agent şef principal Ady Dihoru, de la Secţia 1 Poliţie. Tragedia întâmplată anul trecut în plină stradă, când elevul Andrei Goreci şi-a pierdut viaţa, în urma loviturilor de cuţit aplicate de Rommel Voicu, le este reamintită liceenilor la astfel de întâlniri. De atunci, echipe mixte alcătuite din jandarmi şi poliţişti patrulează zilnic, între orele 11.30 şi 19.30 în zona adiacentă colegiilor, liceelor şi şcolilor generale din Craiova.

Psihologul Mihai Jianu  susţine că asemenea întâlniri sunt benefice tinerilor, pentru că află informaţii importante, învaţă să comunice între ei, dar şi cu oamenii care au influenţă în viaţa lor. Acesta precizează că după câteva întrevederi adolescenţii devin mai responsabili.

Poliştiştii au înregistrat anul trecut 28 de infracţiuni în  şcoli, majoritatea fiind furturi de telefoane mobile.

Proiectul „Pentru siguranţa ta“ este coordonat de bibliotecarele Simona Bratu şi Valentina Stîrcu, de la Biblioteca Alexandru şi Aristia Aman.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite