Craiova: Liceenele de la „Chiţu“ fac postul un deliciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii de la Aripi de lumină s-au bucurat din plin de invitaţia colegiului
Micuţii de la Aripi de lumină s-au bucurat din plin de invitaţia colegiului

Primii pe care tinerele i-au poftit la masă au fost copiii de care se îngrijeşte Centrul „Aripi de lumină“. Micuţii le-au dat gazdelor nota maximă pentru măiestrie în bucătărie.

Mâncarea e bună de-ţi lasă gura apă doar atunci când e gătită cu pasiune. Lucru spus din tot sufletul de cea care stă în spatele elevelor clasei de tehnicieni în gastronomie, de la Colegiul Chiţu. Doina Săndulescu, maistrul lor instructor, nu uită să le amintească fetelor că „fericirea  trece prin stomac şi o aduce o bună gospodină“.

image

Cunoscându-şi bine discipolii şi având încredere în priceperea lor în „ale gătitului“, Doina Săndulescu a crezut pe bună dreptate că le-ar prii musafiri la masă care să le guste preparatele, pregătite pentru modulul „Bucătăria naţională“, prins în stagiul lor de practică de la şcoală, şi să-i bucure cu ceva laude. S-au gândit imediat la copiii de la „Aripi de lumină“, pentru că tot au început să vină moşii de iarnă.

Zile de trudă în bucătărie

Masă de Post la Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu din Craiova

Au făcut un plan, şi-au trecut pe hârtie cele necesare unei mese de post tradiţionale bogată şi au început aventura încă de sâmbătă. „Ploua torenţial, iar eu, profesoara Aurora Frăţilă, şi 7 eleve eram la cumpărături, însă a fost nemaipomenit. Când le spuneam negustorilor pentru ce facem aprovizionare, se găseau unii care ne mai puneau în plus un praz, câte o ceapă, un ardei“, a povestit Doina Săndulescu. A trecut duminca, iar luni şi marţi s-au pus pe treabă. Ieri după-amiază mesele erau deja pline şi mucuţii oaspeţi primiţi cu ce-i mai bun de halit în Postul Crăciunului. „La Centrul «Aripi de lumină» am mai fost şi de Paşti, avem şi un parteneriat cu el. Cred că şi ei sunt la fel de bucuroşi ca noi  să ne revedem“, a mărturisit Aurora Frăţilă.


Micile şiretlicuri gastronomice au făcut ca preparatele de post să fie la fel de gustoase ca cele care primesc şi de la carne. „Sarmalele sunt foarte bune“, a spus Monica Giubelan, care se visează bucătar într-un restaurant de top din România, fără să excludă varianta plecării şi în străinătate. Luminiţa, colega ei, confirmă. Natalia şi Adriana au scos în faţă salata orientală plină cu legume proaspte şi conservate, dar şi plăcinta cu mere, în pregătirea cărora s-au implicat. Ana Maria recomandă fasolea bătută, ajutată de-un sos cu ceapă şi roşii ca să fie chiar gustoasă. Şi la toate acestea se adaugă şi murături asortate. Pentru că febra pregătirilor le-a făcut să uite de mâncarea de prune, astăzi echipa de tehnicieni în gastronomie, în frunte cu maistrul Doina Săndulescu, s-au reîntors în bucătărie, ca să dea gata un sos caramel pentru o mâncare cu mulţi adepţi printre olteni.

Masă de Post la Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu din Craiova
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite