Craiova: Liber la cununii în Catedrala Mitropolitană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 mai, craiovenii care visau să îşi unească destinele la Sfântul Dumitru au binecuvântarea Mitropoliei Olteniei să facă acest lucru. Câteva cupluri care se programaseră la bisericile Madona Dudu sau Sfânta Treime au fost direcţionate spre catedrală, unde prima cununie se va oficia pe 23 luna aceasta.

Este pentru prima dată în istoria Catedralei Sf. Dumitru, după spusele purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, când craiovenii îşi pot pune pirostriile în ctitoria boierilor Craioveşti. Ioniţă Apostolache declară că hotărârea de a fi oficiate cununii religioase la catedrală nu are nicio legătură cu criza economică, aşa cum s-a speculat la un moment dat. „Biserica se uită să rezolve problemele oamenilor, venind în sprijinul lor cu ajutoare. Decizia Înalt Prea Sfinţiei Sale a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea persoanelor care trec foarte des pragul catedralei, pentru care ea este loc de suflet în care şi-au dorit împlinit acest moment unic din viaţă“, precizează Apostolache.

1.000 de lei cununia

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei mai declară că nu este un preţ anume pentru oficierea cununiei religioase la catedrală. „Nu este vorba de o taxă. Fiecare va da cât va considera de cuviinţă“, confirmă Ioniţă Apostolache.

Mergând la catedrală însă, tinerii au aflat că se poate ajunge la suma de 1.000 de lei. „Nu mi se pare normal să plătesc 10 milioane, atâta timp cât la o biserică obişnuită plătesc 500 de lei. Dar e un lucru bun că se pot face cununii şi la catedrală“, spune Dragoş Glăvan.

Tradiţionaliştii au de gând să meargă spre lăcaşul de cult unde au fost botezaţi. „Eu o să apelez la acelaşi preot care m-a botezat. Nu văd de ce l-aş schimba“, precizează Alexandra Iliescu. După părerea Antoanetei Cârstov, preţul de pornire ar trebui să fie 150 de lei, pentru ca şi cununia la catedrală să fie accesibilă tuturor tinerilor.

Diaconul Gheorghe Irimia, administratorul Catedralei „Sf. Dumitru“,  spune că în ceremonie se va regăsi şi corul.  Pentru că în ceea ce priveşte slujbele, Biserica Sf. Dumitru are regim de mânăstire, cu liturghii dimineaţa şi vecernii seara în fiecare zi, cununiile vor fi oficiate sâmbăta între orele 11 – 17.00, iar duminica de la ora 14.00.

Biserica Domnească a Craiovei de la 1645 a fost rezidită din temelii  întâi la 1651, apoi în perioada 1889 – 1893 la solicitarea Regelui Carol I şi a reginei Elisabeta. Din 1939 este Catedrală Mitropolitană. Sub acoperişul ei se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite