Craiova: Laura Cojocaru Cătănoiu vindecă sufletul prin psihoterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi părinţii ar fi vrut să aibă o profesie bănoasă, Laura a făcut o alegere emoţională, aşa că a ajuns să fie psihoterapeut din pasiune.

Părinţii doreau să devin avocat, să fac o meserie serioasă şi aducătoare de bani. Eu eram însă pasionată de suflet, probabil ca oricare adolescent“, povesteşte Laura. Revoluţia a prins-o în clasa a X-a, tot atunci descoperind şi pasiunea pentru meseria pe care o practică acum. „Mi-a picat în mână o carte de psihologie şi aşa a început să mă atragă şi mai mult domeniul. Am urmat însă teologia, apropiată tot de sufletul omului, la Craiova nefiind la acea vreme o facultate de acel gen. Apoi am predat 10 ani la Şcoala nr. 22 din Craiova“, mai spune tânăra. La un moment dat, a simţit că a venit timpul să se ocupe de domeniul care a atras-o cel mai mult: „Am renunţat la învăţământ şi m-am înscris la psihologie. În paralel, am urmat un master în terapie psihianalitică“.


Responsabilitate mare, satisfacţii enorme


Tânăra spune că nu este deloc uşoară munca unui terapeut, iar drumul până la cabinetul unui specialist în domeniu nu e nici scurt, nici simplu şi nici uşor: „E o responsabilitate foarte mare, dar satisfacţia este enormă! Terapia e un demers explorator, menit să-l facă pe client conştient de sine, să înţeleagă cum s-a ajuns la problemă şi cum îşi poate descoperi propriile resurse, să şi le reactiveze“. Laura face acum un curs de formare în hipnoterapie ericksoniană, la Timişoara. Psihoterapeutul este de părere că pentru mulţi români hipnoza e un domeniu tabu, însă crede că lucrurile se vor schimba în anii ce vor urma.


Vrea să îi ajute pe părinţi


Laura Cătănoiu spune că în ultimul timp s-a înmulţit numărul celor care vin cu depresie: „Stresul cotidian, accelerarea ţelurilor propuse pe care nu le putem atinge, sunt câteva motive, însă fiecare îşi poate găsi altele. Terapeutul încearcă să descopere cauza care a declanşat acel ceva de care se plânge pacientul şi îl ajută să afle ce sau cine alimentează problema şi de ce. Activăm situaţiile plăcute care au dus în trecut la rezolvarea unor situaţii pe care el le-a depăşit cu bine şi le aducem în prezent. Aici intervine sugestia pozitivă.“

O categorie specială o reprezintă, pentru un astfel de specialist, familiile care consideră că au probleme: „La noi vin părinţi care au copii cu probleme, dar de multe ori copilul este reacţia la ceea ce sunt ei. Schimbarea trebuie să vină în primul rând de la ei“. De aceea, în toamnă, Laura vrea să organizeze grupuri terapeutice pentru părinţi cu scopul de a-i învăţa cum sa îşi îmbunătăţească comunicarea cu copiii.


Ce-i place

Tânăra spune că adoră foarte mult animalele şi este îndrăgostită de natură, motiv pentru care călătoreşte în ţară ori de câte ori are ocazia. Îi place tot ce ţine de spiritualitate.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii care nu sunt hotărâţi să facă ceva pentru sănătatea lor şi se neglijează din acest punct de vedere.

Întrebări şi răspunsuri
Se întrepătrunde teologia cu psihoterapia?

Vă pot spune că Teologia m-a ajutat enorm. A fost un pas important spre această profesie, să ajung la sufletele oamenilor. Timid, dar sigur, în România prinde contur o practică împământenită în ţările occidentale: rezolvarea problemelor de cuplu la terapeut şi nu numai.
Ce le recomanzi oamenilor?
În primul rând să aibă grijă de sănătatea lor, în principal de cea emoţională pentru că un dezechilibru emoţional poate declanşa boli fizice, somatice, care cu greu pot fi tratate.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite