Craiova: Lacrimi pentru Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Păunescu
Adrian Păunescu

Profesori, oameni de cultură din Bănie, iubitorii poeziei lui Adrian Păunescu îşi exprimă regretul faţă de dispariţia Bardului de la Bârca.

„Vestea încetării din viaţă a lui Adrian Păunescu m-a îndurerat profund. Este o pierdere pentru literatura noastră. A fost un poet cu totul şi cu totul remarcabil, prozator, eseist şi gazetar, iar peste toate, un mare patriot. Adrian păunescu a dat viaţă atâtor iniţiative şi mă gândesc la Cenaclul Flacăra de la tribuna căruia a lansat atâtea mesaje care purtau tricolorul nostru“, a mărturisit scriitorul Nicolae Andrei.

Viorica Ioviţă, fost profesor de limba şi literatură română la Colegiul Nţional Carol I:  „L-am întâlnit în primul rând în literatură ca poet al unei generaţii strălucite, ca un poet romantic al unui secol ultrarealist, un poet al tuturor sentimentelor omeneşti. Ca om, l-am întâlnit ca invitat al elevilor şi corpului profesoral al Colegiului Carol I, a scris în paginile revistei acestui liceu şi, ultima dată, l-am întâlnit în februarie 2010, la ziua lui Marin Sorescu. Se vedea că poartă o apăsare teribilă a sufletului, dar, ca întotdeauna, despre un confrate a spus vorbe preţioase şi chiar într-un context în care altul nu s-ar fi putut abţine, n-a fost niciodată răzbunător. Sper să-l întâlnească tinerii noştri în manualele de literatură, căci atât viaţa şi opera lui merită să fie cunoscute. Suferinţele lui din păcate i-au dat un nimb aparte. Tristeţea lui mi se pare că este efigia unui creator excepţional, om al cetăţii care a făcut confesiuni lirice tensionate, agitate, energice, uneori ironice, frenetice, dar şi contemplative . L-am simţit întotdeauna ca fiind foarte singur. S-a exilat în propriul suflet. Acest exil a fost mai greu decât cel al confraţilor care au fugit din ţară ca să se poată realiza. În sigurarătatea lui a suferit de aceste ultra sentimente, titlul volumului de debut, pe care le-a oferit contemporanilor, conştient că scrie pentru posteritate.Viaţa şi opera lui vor ocupa un loc aparte în istoria unei secunde a noastre, a ţării, a românilor, a tinerilor, a vârstnicilor.“

Carmen Ştefănescu, director adjunct la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti:

„Întregul colectiv de cadre didactice şi elevi deplâng dispariţia poetului şi îşi exprimă compasiunea faţă de familie, precum şi regretul că un creator de calibrul domniei sale nu a avut ocazia să ofere contemporanilor şi posterităţii întreaga măsură a talentului şi forţei sale creatoare. Este unul dintre foştii elevi care a marcat istoria colegiului, iar alături de mari personalităţi ca Alexandru Mitru, Fănuş Băileşteanu, a contribuit la consolidarea prestigiului acestei şcoli.“

Denisa Pîrlogea, Teatrul Naţional Marin Sorescu:

„Dumnezeu să-l odihnească acolo lângă îngeri. A fost poetul tinereţii noastre!“

Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional Carol I:

„Vestea încetării din viaţă a poetului, prozatorului, eseistului şi gazetarului Adrian Păunescu ne-a îndurerat profund. Colegiul nostru – unde a fost elev, odinioară, pentru un scurt timp, îl regretă şi transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Personalitate de excepţie a generaţiei sale, ne-a dăruit o operă de mare valoare, în care – spunea cineva- ,e frăgezime, e inimă sub formă de cristal, e deznădejde, e dragoste fără de liman, e privire înobilată de lacrimă – orientată spre un orizont la care numai el, Poetul, putea ajunge”.  Adrian Păunescu a fost un mare animator, un prieten al celor mulţi şi necăjiţi, un militant activ pentru binele ţării sale, un adevărat patriot.  Îi vom păstra o vie amintire şi ne rugăm Celui de Sus, să-l aibă în paza sa.“

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite