FOTO Laborator unic în Oltenia, unde se tratează sforăitul. Medicii craioveni au introdus în Bănie tehnici inedite pentru un somn liniştit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca să scape de sforăit, pacienţii trebuie să poarte o mască specială pe nas. Foto: Victor C. Boldîr.
Ca să scape de sforăit, pacienţii trebuie să poarte o mască specială pe nas. Foto: Victor C. Boldîr.

La laboratorul de somnologie din Craiova ajung zeci de olteni care sforăie în timpul somnului şi care încearcă să scape de această problemă prin tehnicile inedite introduse în Oltenia de un medic craiovean.

La laboratorul de somnologie de pe strada Brestei Nr. 85 ajung doljenii care au probleme cu respiraţia, în special cu sforăitul. Conferenţiar doctor Mimi Niţu, specialist în pneumologie-somnologie şi medic şef al Secţiei Pneumoftiziologie II de la Spitalul de  Boli Infecţioase din Craiova, a deschis acest laborator în urmă cu trei ani. Este al patrulea din ţară şi singurul din Oltenia.

Craiova: Oltenii se tratează de sforăit prin tehnici speciale.

Dă Click pe poze pentru FOTOGALERIE:


Noptea sforăie, ziua dorm


Medicul spune că afecţiunea care le face probleme în timpul somnului bolnavilor şi pe care o poate trata poartă numele de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv (SASO). „Se caracterizează prin somn agitat, întrerupt de microtreziri, sforăit puternic, pauze în respiraţie cu durată variată şi urinări frecvente. Consecinţele imediate sunt: somnolenţa excesivă din timpul zilei cu tendinţa de a adormi uşor, oboseală, ameţeli, irascibilitate, scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare, iar pe termen lung pot apărea accidente vasculare cerebrale şi coronariene, imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor de serviciu, accidente rutiere (conducătorii auto), creştere excesivă în greutate, diabet zaharat şi impotenţă”, a explicat specialistul în somnologie. În fiecare săptămână ajung la acest laborator trei-patru pacienţi care se plâng că nu pot dormi noaptea, din cauza sforăitului. Conf. univ. dr. Mimi Niţu spune că, după o discuţie şi examinare atentă a pacientului, acesta îşi petrece o noapte în laboratorul de somnologie pentru un diagnostic sigur.

200 de lei, preţul terapiei

Pe parcursul unei nopţi, pacientul stă conectat la aparatul numit poligraf iar ziua următoare medicul specialist ştie sigur dacă are sau nu probleme cu respiraţia în timpul somnului. „A doua zi descarc în calculator tot ce mi-a înregistrat aparatul, analizez, şi în final calculatorul îmi face un raport cu tot ce mă interesează despre somnul pacientului”, a precizat medicul Mimi Niţu. După o serie de analize, cei confirmaţi cu această afecţiune pot opta pentru o altă noapte petrecută în laboratorul de somnologie, conectaţi la un alt aparat, numit CPAP, indicat în tratamentul acestei afecţiuni. „Printr-o mască nazală, aparatul suflă aer cu o presiune stabilită anterior şi menţine deschise căile respiratorii, împiedicând apariţia apneilor, adică a pauzelor în respiraţie. Astfel, bolnavul îşi aminteşte cum este un somn normal, odihnitor”, a mai explicat conferenţiar doctor Mimi Niţu. Preţul unei investigaţii ajunge la 200 de lei.
Marica Tudor, de 67 de ani, din Craiova, spune că a apelat la această metodă diagnostică pentru că nu mai putea dormi liniştit. „Am probleme cu sforăitul, sunt somnolent, obosit şi am venit să văd ce rezolv aici, ca să-mi treacă. Să văd cum m-o ajuta aparatul”, ne-a spus craioveanul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite