Juriştii SJU Craiova, recuperatori pentru „lumea cealaltă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din România încearcă să adune banii de la pacienţi morţi prin instanţele de judecată. Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova se judecă nici mai mult, nici mai puţin decât cu morţii, pentru a recupera mai multe sume restante.

La instanţele de judecată se află pe rol zeci de dosare în care cel mai mare spital din sudul ţării este parte în proces în calitate de pârât sau reclamant.
Aduceam ieri la cunoştinţa opiniei publice cazul unei doljence decedată în urmă cu trei ani care este chemată în judecată de către juriştii spitalului pentru plata spitalizării. Faptul că femeia a fost sau nu internată în spital aşa cum arată documentele, nu este atât de relevant, ci faptul că angajaţii departamentului juridic se grăbesc să citeze morţi de teamă să nu piardă bani. 

Deşi, mult mai uşor ar fi fost ca aceştia să se adreseze mai întâi Serviciului de Evidenţă a Populaţie astfel încât să nu se mai cheltuie alţi bani pe scrisori trimise morţilor. Spitalul de Urgenţă Craiova a intentat proces decedatei Maria Mora, din Malu Mare, în data de 5 martie 2010. Femeia şi-a dat duhul în 2007 şi nu a mai apucat să plătească cele câteva zile de spitalizare. Astfel, decedata trebuia să se prezinte la proces în dosarul nr. 6822/215/2010 cu menţiunea fond-pretenţii la 9 aprilie a.c. Conform documentelor spitaliceşti, Mora a fost internată pentru traumatism cranian - agresiuni fizice, deşi rudele susţin că aceasta nu a fost internată în acest spital.

„Pacienta figurează ca internată la Secţia Neurochirurgie între 12 martie -15 martie 2007 şi datorează suma de 595,28 lei pentru spitalizare“, a declarat managerul spitalului dr. Florin Petrescu.

E mort, nu e, se prescrie!


O dată cu intrarea în vigoare a Legii 95/2006, spitalele se pot constitui parte civilă într-un proces în cazul pacienţilor internaţi ca urmare a accidentelor de circulaţie sau a vătămărilor corporale. În lege nu scrie însă dacă şi morţii se pot constitui parte în proces.  Aşa că juriştii au găsit de cuviinţă să simplifice căile de recuperare a sumelor datorate de către pacienţi. Angajaţii Departamentul juridic al spitalului motivează acest lucru prin faptul că s-au trezit cu sute de dosare în braţe de la CJAS şi au trebuit să grăbească procedura de recuperare a banilor pentru a nu-i pierde, întrucât sumele datorate se prescriu după trei ani.

Legal ar fi trebuit să înainteze însă cerere la Evidenţa Populaţiei pentru a şti exact dacă pacienţii mai sunt în viaţă sau intentează proces urmaşilor acestora. „Doamnă! Nu înţelegeţi că se prescrie? E mort, nu e, noi trebuie să recuperăm banii! O să facem scrisoare la evidenţă şi judecătorul o să suspende procesul. O să-i cităm urmaşii în instanţă pentru plata spitalizării“, a declarat unul dintre juriştii Departamentului Juridic.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite