Craiova: Jandarmii români, decoraţi pentru misiunile din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre jandarmii decoraţi se numără şi doi jandarmi din cadrul IJJ Dolj.
Printre jandarmii decoraţi se numără şi doi jandarmi din cadrul IJJ Dolj.

Jandarmii români care au acţionat în cadrul misiunii de menţinere a păcii din Kosovo, sub egida Uniunii Europene (EULEX) au fost decoraţi cu însemne de război la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Prin Decret Prezidenţial, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul dovedit pe timpul executării misiunilor, şapte ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române au primit Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn de război, iar 47 de subofiţeri jandarmi au primit Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a-III-a, cu însemn de război.

Printre cei 54 de jandarmi cărora le-au fost conferite medaliile se numără şi doi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj. Începând cu 10 decembrie 2008, Detaşamentul de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române dislocat în Kosovo execută misiuni şi se subordonează operaţional Uniunii Europene, în cadrul misiunii EULEX Kosovo. Cei 54 de jandarmi medaliaţi au făcut parte din cel de-al IX-lea contingent care a participat la misiunea de menţinere a păcii în Kosovo       

Faţă de precedentele mandate (sub egida ONU), care se derulau pe o perioadă de un an, mandatul EULEX are o durată de şase luni. Misiunea internaţională continuă sub egida UE, în baza solicitării oficiale adresate României de către Consiliul UE, pentru punerea Detaşamentului de Jandarmi Români dislocat în provincia Kosovo sub mandat ONU, la dispoziţia Misiunii EULEX Kosovo, precum şi în baza solicitării Hotărârii C.S.A.T. din din 18 decembrie 2007, privind aprobarea participării României cu 115 jandarmi şi 60 de poliţişti în Kosovo.

Această misiune se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la UE, respectiv contribuţia română la efortul general de asigurare a păcii şi siguranţei în  Europa. Un avantaj al Jandarmeriei Române îl reprezintă în special experienţa dobândită în operaţiunile internaţionale (participă din anul 2002 la misiunea de menţinere a păcii în provincia Kosovo, sub egida ONU).

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite