Craiova: Iurii Berzoi este un moldovean pomicultor în Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurii Berzoi iubeşte tot ce face în Bănie
Iurii Berzoi iubeşte tot ce face în Bănie

Este student la Agronomie şi şi-a dezvoltat propria afacere după ce a cumpărat un teren în Breasta. Acum se poate mândri că este cel mai important furnizor de pomi din judeţul nostru.

Destinul a făcut ca Iurii Berzoi să studieze în Craiova şi, mai mult, să-şi clădească viitorul aici. S-a născut în Nordul Moldovei şi provine dintr-o familie de pomicultori. După ce a fost repartizat la facultate în Bănie, bărbatul de 36 de ani a cumpărat 67 de hectare teren în comuna Breasta, dintre care 40 au fost plantaţie de pomi fructiferi. „Am moştenit din bătrâni această pasiune. Toţi membrii familiei se ocupă cu pomicultura. Am încercat să îmi fac propria afacere în Dolj şi se pare că nu am greşit“, povesteşte Iurii de ce s-a îndreptat spre acest domeniu.


La prima vedere totul pare simplu, însă nu este deloc aşa, perioada de producere a puieţilor fiind de trei, patru ani. Deşi soţia lui a absolvit facultatea de pedagogie în Chişinău îl ajută mult pe Iurii la muncile agricole. „Tot anul muncim. Investim, lucrăm, dar din păcate nu întotdeauna avem de câştigat. Depindem foarte mult de vreme. Dacă vremea este capricioasă putem să pierdem toată recolta. Mă bucur că soţia mea face tot posibilul să mă ajute. Îmi doresc să înveţe cât mai multe din acest domeniu“, recunoaşte Iurii Berzoi. Totul este o afacere în familie, existând puţini muncitori care ar accepta să lucreze pământul, cum după cum recunoaşte chiar moldoveanul stabilit în comuna Breasta: „Chiar dacă îi plătim cu bani mulţi, greu găsim muncitori care să facă treabă. Ne bazăm mai mult pe puterile noastre. Nu avem încotro“. În afară de creşterea puieţilor, în trecut a avut şi 16 vaci, practic o mică fermă. „Era foarte greu să avem grijă şi de vaci. De multe ori se îmbătau văcarii şi totul cădea pe umerii noştri. Nu aveam sărbători şi nu puteam sta liniştiţi. Voiam să plecăm în oraş şi nu puteam pentru că trebuia să mulgem vacile“, îşi aminteşte Iurii.


O altă pasiune: motociclismul
Iurii Berzoi are în gospodărie două motociclete, iar în trecut a participat la diverse competiţii de gen. „Am câştigat titlul de vicecampion la motocros în perioada liceului. Acum nu am mai avut ocazia să concurez pentru că nu există competiţii oficiale“, precizează unul dintre cei mai importanţi pomicultori din Dolj. Acesta a dezvăluit că studiază pe internet despre tot ceea ce apare nou în acest domeniu. „Trebuie să mergem cât mai mult pe soiuri naturale. Vreau să realizez o plantaţie modernă şi să promovez diferite soiuri. De exemplu, aproape de ferma mea am văzut un gutui foarte vechi şi vreau să aflu ce soi este. Din câte am înţeles ar fi un soi local“, încheie Iurii Berzoi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite