Craiova: Îşi trăieşte copilăria cu ochii pe cer, printre stele şi galaxii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva Ştefania Sterpu a intrat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie. Tânăra preocupată de studiul Universului a încheiat acum clasa a VII-a, la Şcoala Nr. 21 Gheorghe Ţiţeica din Bănie, iar vacanţa începe după săptămânile de studiu alături de ceilalţi olimpici români.

Ştefania a descoperit astronomia cu ajutorul profesorului Octavian Georgescu, acelaşi dascăl care l-a pregătit şi pe Radu Romanescu, elevul Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti, calificat pe locul II la olimpiada judeţeană. Explorarea disciplinei a început-o în urmă cu un an. Eleva n-a avut nevoie de prea mult timp pentru a iubi tot ceea ce astronomia i-a furnizat ca informaţii.

De mică i-au plăcut ştiinţele şi n-a fost greu să se apropie de ceva nou din acelaşi univers de cunoaştere. Cu modestie confirmă faptul că este singurul copil de şcoală generală din Dolj, calificat într-un lot lărgit pentru o internaţională, precum şi faptul că minunea se întâmplă pentru a doua oară, deoarece şi în 2009 Ştefania Sterpu s-a numărat printre juniorii performeri ai României, la o disciplină care nici măcar nu se predă în şcoală. 

Nu scapă stelele din ochi

image

„Am fost singura de-a şasea din lot. După pregătire, la selecţie am ieşit pe locul cinci. Nu ştiu ce şanse am şi anul acesta să merg la Crimeea, unde se va ţine Olimpiada Internaţională de Astronomie, pentru că regulamentul cere să fii născut în anii 1995 – 1996, iar eu sunt în ‘97“, spune Ştefania Sterpu, fără urmă de regret că nu a plecat în afara ţării. „Pot să merg la anul“, explică ea.
Dacă ar fi să îşi dorească ceva cu adevărat, ar fi un telescop performant care să o apropie cât mai mult de univers, care „este fascinant pentru că mai e atât de explorat la el“. De stele este cucerită pentru că sunt foarte departe şi nu ştie niciodată ce se întâmplă acolo sus cu ele. „De mică mi-a plăcut să mă uit pe cer la stele. Eram curioasă să aflu cât mai multe lucruri despre ele“, mărturiseşte Ştefania, încântată peste măsură şi de nebuloase galaxii, de forma şi culorile lor. 

Premiată an de an

image

Foarte dragi îi sunt şi fizica, biologia şi chimia. Dovada există în locul II obţinut luna trecută la Olimpiada de Ştiinţe, care a calificat-o la naţionala de la Oradea, din luna august. Tot pe poziţia a doua a urcat şi în urma probei de baraj a Concursului Cangurul, reuşită care se va finaliza în această vară cu o tabără la Poiana Pinului. În mai, la Constanţa, a luat menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică, pentru care a fost instruită de profesoara Daniela Tuţuleasa. Ştefania i-a premii nu de acum, ci de ani de zile, mai precis din clasa I.

„Am vrut tot timpul să aflu lucruri noi. Nu mi-a fost greu la concursuri. Sunt interesante şi am cunoscut acolo mulţi copiii deosebiţi“, afirmă eleva Şcolii numărul 21 Gheorghe Ţiţeica. Următoarele zile ea şi le va petrece la Călimăneşti, printre cei 10 juniori din ţară ce care au intrat în lotul lărgit pentru internaţionala de la Crimeea. Practic, pentru ea vacanţă înseamnă studiu şi mai mult, efort de învăţare mai mare decât până acum, dar este fericită că se întâmplă astfel.

Fascinată de galaxii şi sateliţi

Când este nevoită să povestească şi altora despre cât de minunate sunt fenomenele pe care le descoperă ea în Univers, graţie studiului astronomiei, fizicii, intră în încurcătură, zicând: „dar sunt foarte multe“. Prima galaxie pe care o aduce în discuţie este Andromeda, pentru că e cea mai aproape de noi, dar şi pentru că „are o galaxie pitică, Ochi de pisică, un fel de satelit al ei, ce are culori foarte frumoase. Apoi vorbeşte despre Sombrero şi se opreşte îndelung asupra Pământului, căci „este planeta pe care locuim, frumoasă, cu verde şi albastru mult“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite