Craiova: Irina Gruia este un psihoterapeut pasionat de cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai tânăr director al unei Case de Cultură a Sindicatelor, accesează cu mult curaj proiecte europene ce dezvoltă personalitatea tinerilor şi le sporeşte apetitul pentru cunoaştere.

Transformă fiecare moment al zilei în clipă de cunoaştere. Este lucrul pe care l-a învăţat de-a lungul celor zece ani de voluntariat în organizaţii neguvernamentale, perioadă căreia spune că îi datorează în mare tot ce ştie şi face astăzi. A descoperit că nu este nevoie de un efort uriaş pentru a da o mână de ajutor celor care au nevoie de ea şi este chiar un privilegiu să ai această şansă. „Nu poţi deveni decât un om mai bun, mai corect, mai deschis, mai preocupat. Deci mai câştigat“, mărturiseşte Irina Gruia, psihoterapeut de profesie, în acelaşi timp directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Dolj şi iniţiatoarea mai multor proiecte care au bifat importante schimburi culturale între România şi alte state europene. Se recomandă simplu Irina. Este formula care-i deschide cu totul altfel calea comunicării cu aceia pe care îi vrea mai tot timpul în jurul ei, oameni care nu îşi cântăresc vârsta în ani şi care sunt gata oricând să îşi exploreze limitele, încercând lucruri noi.


Promovează metodele active de învăţare


A studiat posibilităţile de a accesa proiecte prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi s-a pus cu burta pe carte. Primul proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune a fost „Moşteniri diferite, viitor comun“. „M-a ajutat să merg mai departe, iar acest lucru este foarte important pentru a transforma în «rutină» accesarea proiectelor ce le sunt de un real folos tinerilor care dau atenţie dezvoltării personale“, spune Irina. O experienţă extraordinară a fost parteneriatul internaţional „Mâini diferite, acelaşi dans“, prin care tineri români s-au familiarizat cu obiceiuri şi tradiţii bulgăreşti sau greceşti, iar ceilalţi s-au bucurat din plin de specificul românesc, redat prin dansuri populare, prin bucătăria specifică. În toamnă se pregăteşte să implementeze alte două proiecte, unul despre sexualitate în context cultural, iar celălalt despre dependenţa de internet. De fiecare dată îşi aduce alături tineri dispuşi să facă voluntariat, de obicei studenţi ai universităţilor craiovene.


Promovează încrederea în sine


Eficienţa comunicării cu oamenii, cultivată în timp prin şcoli, când preda lecţii despre educaţie pentru sănătate, o simte şi astăzi, când ca psihoterapeut se aşază faţă în faţă cu destine, poveşti, probleme, pe care trebuie să le înţeleagă. „Cred că multe se rezolvă atunci când oamenii au încredere în ei înşişi. Societatea ne-a învăţat să avem încredere în şcoală, în biserică, în poliţie, nu şi în sine“, spune Irina Gruia. La rândul ei pregăteşte alţi tineri să devină psihoterapeuţi profesionişti, spre care oamenii să vină cu sufletul deschis.


Ce-i place
Pune mare preţ pe oamenii care cred în ei înşişi, oamenii autentici, naturali. Apoi, îi plac persoanele care ţin să se bucure din plin de libertatea lor. Adoră marea intensă, caldă şi liberă, maşinile şi să strabată cele mai frumoase colţuri de lume la volan.
Ce nu-i place
Nu agreează politica şi nu-i poate înţelege deloc pe aceia care nu fac nimic şi nu sunt interesaţi să se implice şi în altceva decât ce ţine de propria lor existenţă. Regretă faptul că se deviază din ce în ce mai mult de la valorile esenţiale.
Ce-i trebuie unui tânăr pentru a dezvolta proiecte cu finanţare europeană?
Să vrea şi să încerce, să nu aibă o problemă cu a învăţa lucruri noi. Despre asta este vorba. Nu toate îţi reuşesc, dar nu trebuie să renunţi, ci să înţelegi unde ai greşit, să corectezi şi să îndrăzneşti din nou.
Se împacă bine cele două dimensiuni, psihoterapia şi manageriatul?
Cea dintâi este profesia mea de suflet, cealaltă vine în completare. Amândouă mă ţin aproape de oameni. Mă dezvolt împreună cu ei. De la fiecare am mereu ceva de învăţat şi fiecăruia mă străduiesc să îi fiu de un real folos.

Născută
20 martie 1980, Craiova.
Studii
Facultatea de Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu.
Absolventă a şcolii internaţionale organizate de Asociaţia Română de Psihodramă clasică.
Hobby-uri

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite