Craiova: Ionela Truşcă este o balerină de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generaţii de spectatori ai Teatrului Liric Elena Teodorini i-au mulţumit pentru evoluţia scenică prin ropote de aplauze şi bis-uri insistente.

Când balerina Ionela Truşcă începe să spună povestea profesiei sale simţi imediat nevoia să o asculţi cu ochii închişi. Este povestea unui fetiţe care s-a visat o mare balerină, este istoria unui balerine mângâiate de norocul ce i l-a dat Dumnezu, acela de a fi exact ceea ce şi-a dorit. Bănuieşte că pasiunea pentru dans îşi are rădăcinile şi în originea sa grecească. După tată se numeşte Stivatis, nume care a apărut în repetate rânduri pe afişele spectacolelor de la Naţional şi Liric. A jucat şi a dansat pe ambele scene. „Dacă nu aş fi fost balerină aş fi vrut să fiu actriţă. Din fericire, Dumnezeu a fost darnic şi a vrut să fac şi una, şi alta“, mărturiseşte artista, care se identifică pur şi simplu cu începuturile Liricului.

Barbă-cot sau ghiduşul scenei

Cu rolul din „Sânge vienez“, unde coregraf a fost Liciu Penescu, a gustat din paharul succesului. „Craiova vorbea la superlativ de acest spectacol. A fost sarea şi piperul acelui moment al teatrului“, îşi aminteşte Ionela Truşcă, artista care nu a ezitat o clipă să urce pe scenă şi pentru cei mici. A intrat în pielea lui Barbă-cot, în „Sfârlea Năzdrăvanul“, şi a fost ghiduşul scenei în „Drumu-i lung, povestea scurtă“. Pe scena Naţionalului a urcat ani buni în montări precum „Lup mâncat de oaie“, „Fulgi de nea şi diamante“, „Patetica 77“.


Entorse de dragul artei

La sfârşitul anilor 70 avea şansa să ajungă în preajma uneia dintre marile balerine ale Germaniei Federale, a cărei prezenţă scenică era mult dorită, deşi aceasta avea 77 de ani. „Era un exemplu de dăruire şi de energie extraordinar. Când intram cu cancanul, făcea şi ea şpagatul şi roţile cu noi. Eram în vremea primului turneu care mi-a demonstrat ce este arta“, confirmă Ionela Truşcă. Se simte răsfăţată că şi astăzi are aproape unii dintre cei mai talentaţi balerini. I-au fost parteneri de dans Marian Firea, Ninel Dragomirescu, Emilian Belcin, Nicu Popa. Dansul i-a adus şi bune, şi rele, puţine la număr, dar dureroase. Ele sunt entorsele, pe care a avut puterea să le ignore în plin spectacol. „În Coppelia, din cauza gropiţelor de pe scenă, m-am ales cu o entorsă“, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de acele clipe.


De 20 de ani este înconjurată de copii. Fie că a fost la Şcoala Populară de Artă, fie în sala de balet a Liricului, unde a şi construit celebrul cerc, ştiut drept „Primavera“, Ionela Truşcă i-a cucerit pe cei mici cu dansul. „Totul este să ştii să ţi-i apropii şi să le dai libertatea să fie creativi“, mărturiseşte Ionela Truşcă, balerina care a modelat şi inspirat zeci de copiii talentaţi, decişi să îşi trăiască viaţa în paşi de dans.

Născută: 1 iunie 1956, Craiova, Dolj.
Studii: Liceul Nicolae Bălcescu, Craiova şi Liceul George Enescu, Bucureşti.
Familie: Căsătorită, are doi copii.
Ce-i place
Dansul şi actoria. Se consideră născută sub o stea norocoasă, pentru că a avut şansa să îmbine cele două arte, interpretând şi roluri de proză. Adoră să gătească şi să prepare multe dulciuri, deşi mănâncă foarte puţin. Punctul forte este tortul de nucă, cu frişcă.
Ce nu-i place
Să fie bolnavă, să ştie că nu mai poate face nimic din ce îi bucură sufletul. Apoi îi displace să constate că lumea e perfidă, că are mai multe feţe. Cu părere de rău observă uneori că oamenii în care a avut încredere îl dezamăgesc.

Mai umple baletul sălile de spectacol?
I.T.:
Este arta care întotdeauna a avut un public al ei. S-au schimbat însă mult oamenii şi nu, nu mai este ca în urmă cu 20 de ani. Din fericire reuşeşte să fascineze, căci nu se poate altfel, şi să atragă tot mai mulţi tineri. Cei ce iubesc baletul, fac asta toată viaţa, indiferent de vremuri.
Cum sunt micii balerini?
I.T.:
Mai este ceva ce îmi place foarte mult. Să lucrez cu copiii. Sunt atât de creativi, de naturali, descoperă dansul prin joc şi se bucură din plin. Ei îmi dau toată energia şi forţa şi îmi reamintesc frunmuseţea clipelor când eram şi eu o copilă îndrăgostită de balet.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite