Ion Buşe, colonelul în rezervă pasionat de pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Buşe
Ion Buşe

Pensionat după o carieră în Poliţie, îşi găseşte liniştea pe marginea bălţii, stând de vorbă sau culegând plante.

Dimineaţa colonelului în rezervă Ion Buşe începe invariabil cu un ceai. Prepară o infuzie din plantele culese chiar de el şi se pregăteşte, atunci când nu lucrează ca asigurator, să petreacă o zi de tihnă la pescuit. A învăţat să pescuiască singur, pe când era copil, în comuna natală Balota. Mama sa era văduvă de război, iar el nu avea fraţi sau surori, aşa că singura sa grijă a fost învăţătura. A fost mereu premiant la Şcoala Generală din comuna Murgaşi. Au venit apoi Şcoala Profesională de Petrol Chimie din Ploieşti, unde s-a specializat ca electrician şi prima sa slujbă la Combinatul Chimic din Craiova, unde a lucrat timp de 9 ani. A studiat cursurile liceale la seral, s-a căsătorit  şi apoi a dat la facultate. Viaţa sa nu era simplă. „La serviciu lucram în ture, cum aveam un răgaz, mai citeam câteva cursuri, în timp ce acasă mă aşteptau soţia şi băieţelul“, povesteşte colonelul Ion Buşe.


Cu tolba plină


În armată, stagiu efectuat la Grădiştea, în judeţul Giurgiu, a prins drag de uniformă, iar în ziua de Crăciun a anului 1974 a fost încadrat direct în Serviciul  Economic al Miliţiei, echivalentul Biroului de Investigare a Fraudelor de astăzi. La doar o săptămână, soţia sa a trecut în lumea celor drepţi, iar el a rămas cu băieţelul de doar 6 ani. Dar acum, pensionat după o carieră în Poliţie, avându-i alături pe cea de-a doua soţie, pe copii şi pe nepoţi, îşi poate aminti greutăţile şi bucuriile vieţii, în timp ce se pregăteşte pentru o nouă zi la pescuit. Va sta pe malul bălţii, lângă amicul lui, şi-i va povesti toate păţaniile sale. Face asta din pasiune, pentru că nu poate sta în casă, dar şi pentru echilibrul său şi pentru bucuria soţiei când, spre seară, se întoarce cu tolba plină.

Profil
Născut:
2 noiembrie 1946, comuna Balota, judeţul Dolj.
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Craiova.
Familie: Căsătorit, are doi copii şi doi nepoţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alte pasiuni aveţi?

Îmi plac plimbările în aer liber, ies deseori să culeg plante medicinale pentru ceaiuri: măceşe, sunătoare, tei. Dar mă simt extraordinar de bine când am ocazia să stau de vorbă. La piaţă, în târgul de săptămână, oriunde, mă opresc să discut cu oamenii, iar dacă au nevoie, chiar să le dau o mână de ajutor.
Ce sporturi practicaţi?
Fotbal. Până de curând jucam în fiecare vineri, acum mai puţin, din cauza coechipierilor, care ies mai rar pe teren. De obicei, joc cu foştii mei colegi de la Secţia 4 Poliţie Craiova. Sunt fundaş dreapta, trec greu adversarii de mine pentru că ştiu să mă plasez.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite