FOTO Inundaţie la Universitatea din Craiova. Aproape 100.000 de cărţi unicat au fost distruse azi-noapte, după ce o conductă s-a spart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 100.000 de cărţi ale Bibliotecii Universităţii din Craiova au fost distruse azi-noapte, după ce o conductă s-a spart iar apa a inundat subsolul. Pagubele sunt uriaşe, spun angajaţii.

Inundaţia s-a produs la sediul din cartierul Lăpuş al Bibliotecii Universităţii din Craiova (BUC) în jurul orei 19.00, după ce o conductă de apă s-a spart.

image

Dă click AICI pentru GALERIE FOTO!

Directorul Bibliotecii Universităţii din Craiova (BUC), lector universitar doctor Mihai Coşoveanu, ne-a povestit cum s-a trezit cu apa în subsolul unităţii. "Am fost anunţaţi de către agenţii firmei de pază de inundaţie. Am venit imediat. Nivelul apei a atins vreo 10-15 centimetri. Nu era mult, dar se formaseră aburi, era condens, temperatura apei ajunsese la 50-60 de grade, suficient cât să afecteze toate volumele. Apa era fierbinte încât a acţionat urât de tot", a declarat directorul BUC. Lectorul doctor Coşoveanu ne-a mai spus că, împreună cu şase angajaţi ai bibliotecii, au scos apa din încăpere cu măturile, "pentru că există puncte de preluare a apei, dar era prea multă apă şi nu am putut altfel decât să punem mâna pe mătură", a adăugat Mihai Coşoveanu.

image

Dă click AICI pentru GALERIE FOTO!

Exemplare unicat în Oltenia

Acesta susţine că abia la ora 4.00 dimineaţa au reuşit să scoată de la subsol apa şi unele cărţi, astfel încât să poată începe inventarierea. "Nu putem să evaluăm pagubele încă, pentru că marţi începem inventarierea. Însă e distrus tot, o mare parte din cărţi nu mai poate fi recuperată, cel mai probabil multe vor ajunge la casat. Avem aproximativ 100.000 de cărţi compromise. Toate sunt exemplare unicat la Biblioteca Universităţii din Craiova, iar cele academice sunt unicat în Craiova, unele dintre ele chiar din Oltenia. Sunt foarte, foarte valoroase", a precizat directorul BUC.

 

image

Dă click AICI pentru GALERIE FOTO!

Printre volumele care au fost luate de apă şi care nu mai pot fi recuperate se numără Enciclopedia de Drept Civil, scrisă în limba franceză, Dreptul Comercial, cel mai vechi volum dintre cele afectate, care datează din anul 1890, şi colecţia completă Victor Hugo, din 1891.

"Acolo se va deschide o lucrare mai mare, trebuie înlocuită reţeaua magistrală care trece prin curtea IUG-ului şi cea de la Electroputere. Dacă o cârpim, riscăm ca la iarnă să se spargă din nou. Trebuie înlocuit cam 100 de metri şi vom face acest lucru împreună cu echipe de la Complexul Energetic. Săptămâna viitoare vom începe acţiunea care va dura, cu aproximaţie, între 7-10 zile", a declarat pentru Adevărul Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova.

Directorul Regiei a anunţat că 1.400 de familii din zona Lăpuş nu vor avea apă caldă în perioada lucrărilor la conducta de apă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite