Craiova / CURAJ / Infirmiera care la 40 de ani s-a apucat de postliceală şlefuieşte lemnul şi croieşte haine pentru păpuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Ciobanu a  lucrat la o policlinică din Craiova, iar acum se pregăteşte să devină asistentă medicală. În timpul liber, craioveanca lucrează în lemn şi lucrează haine pentru păpuşi.

A spălat ani la rândul cearşafurile şi a făcut curăţenie într-o policlinică din Craiova. Înainte, a fost confecţioner într-o fabrică din oraş. Nu i-a fost ruşine cu munca de jos. „Ca să îţi asiguri un viitor, trebuie să o iei uşor, nu să ocupi din start poziţii înalte. Eu, pentru că am provenit de la ţară, am ştiut ce înseamnă greul, să mergi la sapă, să paşti vacile. Nu mi-a fost ruşine de treaba făcută onest“, spune femeia, în timp ce se aşază pe un scaun şi începe să sculpteze o icoană.

Echipă de familie

Îi este drag de manopera făcută împreună cu soţul ei, alături de care formează o echipă de excepţie. „El dă cu dalta, iar eu şlefuiesc, dau luciu. La sculptură e nevoie de o mână puternică, de bărbat, şi de fineţea unei femei. Una fără alta nu se poate, precizează olteanca“, după care se ridică să aranjeze icoanele pe tarabă.


Pasionată de injecţii


Liliana este de profesie infirmieră, serviciu pe care l-a desfăşurat aproape un deceniu şi care i-a adus satisfacţii enorme. În urmă cu trei ani, s-a înscris la Şcoala de Asistenţă Socială Charles Laugier. Mărturiseşte că şi-a dorit dintotdeauna să facă injecţii şi să panseze. „Chiar dacă mulţi mi-au zis că e târziu şi că nu o să reuşesc să fac faţă familiei şi serviciului, nu m-am descurajat, am mers înainte. A fost o perioadă în care fugeam de la policlinică, îmbrăcam în grabă pe drum halatul şi ajungeam într-un suflet la ore“, îşi aminteşte infirmiera de eforturile pe care le-a depus ca să-şi împlinească visul. 

Investiţie de succes

Pentru că, în general, nu se lasă până ce nu duce la bun sfârşit un plan. Aşa a fost şi în cazul icoanelor, în care a investit bani, timp şi suflet. „Dacă nu m-aş fi implicat sufleteşte, că aş fi făcut lucrurile de mântuială. Am ales teme religioase, pentru că Dumnezeu m-a ajutat în viaţă, şi am ţinut ca astfel să îmi arăt recunoştinţa“, a adăugat aceasta, mândră că are doi copii sănătoşi care, la rândul lor, îi mai întind o mână de ajutor în atelier.


Designer pentru păpuşi


Liliana este o femeie creatoare, fapt dovedit de către păpuşile pe care le îmbracă în haine ţărăneşti. Craioveanca spune că această pasiune e mai veche şi că abia acum a reuşit să o pună în practică. „Când eram mică, iubeam să mă joc cu păpuşile. Nu m-am putut despărţi de ele. Acum cumpăr la grămadă păpuşi şi le croiesc hăinuţe tradiţionale, pentru că am observat că se caută“, a încheiat Liliana.


Ce îi place:
Liliana este o bucătăreasă devotată. Adoră să prepare tot felul de bunătăţi, începând de la sarmale, lasagna, până la torturile îmbrăcate în ciocolată.
Ce nu îi place:
O afectează că salariile şi pensiile vor scădea, cu atât mai mult cu cât tatăl său, care primeşte de la stat câteva mii de lei, munceşte pe brânci ca să-şi asigure un venit suplimentar. „Dă cu sapa de s-a cocoşat“, povesteşte Liliana.

 
Ce profit scoateţi din vânzarea acestor produse?
L.C.: Ne ies cam 400-500 de lei pe lună, dar nu întotdeauna. Într-adevăr, acum pe vreme de criză afacerea a mers mai slab, dar avem încredere că ne vom reveni.
Care sunt tarifele pe care le practicaţi?
L.C.:
A lucrat la o policlinică din Craiova, iar acum se pregăteşte să devină asistentă medicală. În timpul liber, craioveanca lucrează în lemn şi lucrează haine pentru păpuşi.Încercăm să ne adaptăm la situaţia financiară acuală şi să punem preţuri pentru orice buzunar.  Avem şi iconiţe la 10 lei, dar şi la 150 de lei. În funcţie de marfa cumpărată, mai negociem cu omul.

profil:
NĂSCUT. 19 iulie 1964, Craiova.
STUDII.
Şcoala Postliceală de Asistenţi Medicali Charles Laugier din Craiova.
HOBBY. Gastronomie.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite