Craiova: Ilie Bujor îi pune pe oameni pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit tehnician ortoped din convingere, iar astăzi este singurul din Oltenia care reuşeşte să le fie de folos persoanelor care încă mai apelează la proteze ce se fabricau în urmă cu 20 de ani.

A învăţat să îşi preţuiască sănătatea şi să înţeleagă cât este de norocos că este întreg de la fiecare om căruia a trebuit să îi confecţioneze o proteză. A învăţat de la ei să asculte, să aibă răbdare, să fie gata oricând să vină cu o vorbă bună care să aline dureri greu de înţeles pentru cineva care nu le trăieşte. Ilie Bujor este de aproape 20 de ani tehnician ortoped. A avut şansa de a învăţa de la cei mai buni specialişti. Şi-l aminteşte încă pe regretatul Titi Cincă, sub îndrumarea căruia a înţeles cât este de important să tratezi cu maximă seriozitate confecţionarea unei proteze. Au fost apoi pregătirile cu profesori francezi, aduşi la Bucureşti special pentru şcolirea celor opt discipoli, din care făcea şi el parte. „Era manopera preţuită atunci şi exista respect faţă de oameni. Nu îi trecea nimănui prin cap să nu îşi facă treaba foarte bine“, spune tehnicianul.

Merge acasă la pacient

Cunoaşte Oltenia ca-n palmă. De unul singur se străduieşte să acopere întreaga regiune şi din fericire, şi-a lăsat loc de bună ziua peste tot. „trebuie să mergi la domiciliul bolnavului. Numai astfel îţi dai foarte bine seama de ce anume are nevoie, îl cunoşti. Mulţi dintre ei chiar nu au pe nimeni care să îi aducă la Craiova sau mai rău, la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării şi nu îşi permit financiar“, povesteşte Ilie Bujor. Până nu demult a lucrat în singurul atelier în care se reparau protezele de tip vechi, făcute din piele, lemn de tei şi răşini epoxidice. Din păcate acesta s-a închis. Acum el este singurul care mai face mici intervenţii, cum ar fi schimbarea pieselor, a capitonajelor.  „Era altceva cu atelierul, dar eu sunt optimist şi sper că firma pentru care lucrez va deschide un altul până în toamnă“, menţionează el.

Profesionist cu inimă mare

Un băieţel din Motru, căruia la mai puţin de un an îi fusese amputat piciorul în urma unui accident, i s-a lipit de suflet pentru toată viaţa.  După numele lui şi-a botezat unul dintre băieţi. Acum are aproape 18 ani. „Când l-au adus la mine era ca o păpuşică. Nu se dezlipea din braţele bunicului. I-am luat aşa măsurile şi a trebuit să improvizez pentru că nu exista nimic pe măsura lui. Ţin la el ca la copiii mei. Când era mic îşi pusese pe perete o poză cu Isus şi zicea că e nea Iliuţă de la Craiova“, îşi aminteşte tehnicianul. Ilie Bujor este căutat de toţi cei care nu se dezic de vechile proteze, dar şi de multe persoane care au dat bani grei pe proteze sofisticate pe care nu le-au putut purta, cauzându-le suferinţă. Meseria lui este plăcută şi de Roberto şi Cristian, cei doi băieţi ai săi, iar asta îl încântă pentru că i-a învăţat să nu facă diferenţe între oameni şi să sară în ajutorul celor fragili.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite