Craiova: Guvernul îţi dă 10.000 de euro să porneşti o afacere. Află aici cum s-au gândit să facă bani tinerii din Bănie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea celor care au depus planuri de afaceri s-a orientat către afaceri care nu necesită previziuni complexe, preferatele fiind spălătoriile auto şi saloanele de cosmetică. Aproape 90 de doljeni şi-au înfiinţat firme pentru a putea beneficia de cei 10.000 de euro oferiţi de stat.

Deşi a trecut doar o lună de când autorităţile centrale au dat startul programului prin care persoanele sub 35 de ani sunt stimulate să-şi deschidă afaceri, tinerii din Dolj au înregistrat deja la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) 88 de microîntreprinderi tip SRL-D, denumire specială folosită pentru firmele din cadrul acestui program.
În plus, mulţi dintre ei au şi conceput planurile de afaceri necesare pentru a putea primi banii guvernamentali. 26 de proiecte au fost deja înscrise online, iar responsabilii de la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) aşteaptă şi altele.

Sprijin doar pentru debutanţi

„Nu există un termen limită până la care tinerii se pot înscrie cu planurile de afaceri online. Înscrierea se face până la finalizarea fondurilor, adică a celor 21 de milioane de lei alocate pentru acest an“, a spus Alina Boşcor, şefa interimară a OTIMMC Craiova. Tinerii craioveni sunt reticenţi la propunerea Guvernului. „Nu cred că poţi să te apuci de afaceri aşa, pur şi simplu, deşi cred că fiecare dintre noi am avea idei. Eu de exemplu aş vrea să îmi fac un magazin de haine de firmă. Banii, 10.000 de euro, mi se par însă puţini”,a spus Mihaela Stancu, studentă.


Deşi până în prezent nu s-a realizat o analiză a domeniilor pe care s-au axat tinerii întreprinzători atunci când au conceput planurile, majoritatea a preferat afaceri care nu necesită foarte multe calcule şi previziuni. „Nu ştim exact, pentru că nu s-a finalizat depunerea planurilor şi nu s-a făcut un bilanţ, dar am înţeles că foarte mulţi au mers pe saloane de cosmetică şi coafură şi pe spălătorii auto“, a adăugat Boşcor. În cadrul programului se pot înscrie doar persoanele sub 35 de ani care nu au mai avut firme. Ele pot înregistra un SRL-D fără să plătească vreun leu la ORC şi pot accesa pentru afacerea propusă fonduri reprezentând 50 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de euro.


Cazinourile şi agenţiile imobiliare, excluse

Programul nu finanţează afaceri precum birourile de credit sau agenţii imobiliare, cazinourile sau casele de pariuri, dar nici activităţi pentru care există deja programe cu fonduri europene, cum ar fi cele din agricultură, zootehnie, procesarea produselor agricole. Pentru afacerea propusă, cu cei 10.000 de euro se pot achiziţiona terenuri sau hale şi se pot închiria spaţii.

Obligaţii pe care le au tinerii afacerişti:


În afara obligaţiilor stabilite prin actele normative în vigoare, aplicabile oricărui operator economic, microîntreprinderea aparţinând întreprinzătorului debutant are şi următoarele obligaţii specifice:
a) să notifice în scris cu privire la înfiinţare, Oficiul Teritorial pentru I.M.M. şi Cooperaţie(O.T.I.M.M.C.) al Agenţiei, în a cărui rază de competenţă îşi are sediul, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la înregistrare, în vederea luării în evidenţă. Lista O.T.I.M.M.C. se găseşte în anexa nr.4 la prezentul ghid;
b) să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin 2 (doi) salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor menţionate la art. 5 lit. a) şi/sau b) şi/sau c) din OUG nr. 6 din data de 09.02.2011, până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant;
c) să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent;
d) să depună la Agenţie prin O.T.I.M.M.C în a cărui rază de competenţă îşi are sediul, situaţiile financiare semestriale şi anuale, cu dovada înregistrarii acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care s-a obţinut ajutorul nerambursabil.

Facilităţi pentru tinerii întreprinzători:

a) acordarea de către Agenţie a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro3 echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare. Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri;
b) garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Agenţie, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei;
c) scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Aceasta perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plăteşte contribuţia individuală de asigurări sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;
d) scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii
e) consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C., în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social.

Consultă Ghidul Solicitantului pentru cei care vor să acceseze banii guvernamentali aici!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite