Craiova: Gilbert Ionescu, bucătarul pasionat de artele marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul craiovean practică artele marţiale de peste 20 de ani, iar gastronomia l-a prins în mreje de aproape un deceniu.

Gilbert Claudiu Ionescu spune că a fost dintotdeauna pasionat de sport. S-a îndrăgostit însă de artele marţiale, la care s-a şi oprit, pe când avea doar 8 ani. S-a apucat serios de antrenamente cam în jurul vârstei de 18 ani, asta pentru că o problemă de sănătate i-a întrerupt o perioadă dorinţa de a urma acest domeniu. Totul a pornit dintr-o pură întâmplare. Pe când avea 8 ani mama sa la dus la un club de karate.

„Din păcate m-am îmbolnăvit de pneumonie şi a trebuit să renunţ. Au trecut anii şi când am împlinită 18 ani m-am întors în acea sală”, povesteşte tânărul. Artele marţiale i-au schimbat cursul vieţii, mai spune Gilbert: „Principiile artelor marţiale mi-au schimbat întru totu viaţa. Începând de la obiceiuri, tabieturi mai mult sau mai puţin periculoase, până la cercurile de prieteni. Filozofia artelor marţiale este miraculoasă. Mi-a arătat un sens în viaţă”, adaugă tânărul.

A "furat" din secretele culinare ale celebrului Patrick Guibet

El are însă şi o altă pasiune: gastronomia. De 10 ani lucrează ca bucătar. A urmat cele mai în trend cursuri în domeniu. A fost învăţat secrete culinare chiar de la celebrul francez Patrick Guibet, bucătarul lui Ion Ţiriac. Şi cum spune că e devotat relaţiilor sociale pe care şi le-a legat de-a lungul timpului, a schimbat doar patru restaurante. Toate cu ştaif. 

„Dacă e să fac o traducere a cuvântului Kung Fu înseamnă muncă grea făcută de om. Poate să o facă oricine, inclusiv un bucătar. Din punct de vedere alimentar cele două se împacă însă cel mai prost, pentru că meniul practicantului de arte marţiale trebuie să fie unul strict, pe când bucătăria implică multe degustări”. Gilbert spune însă că a încercat să se menţină într-o zonă cât mai echilibrată pentru stilul de wushu pe care îl practică.


„Îmi place foarte mult să pregătesc preparate cu o bază lichidă de vin şi sos alb şi garniturile cu specific oriental pentru diverse tipuri de cărnuri. Le prefer pentru că sunt mai uşoare şi merg pe principiul că nu li se distruge proteina. Cea mai la îndemnână bucătărie cred că este cea italiană”. Între jobul lui de bucătar la un restaurant şi Clubul craiovean „Wing Chun Kung Fu” , Gilbert se ocupă şi de antrenamentul unei grupe de copii. „Este benefic în primul rând pentru sănătate, în special pentru cea mentală.

image

Artele marţiale promovează concentrarea şi reduce impulsivitatea prin concentrarea intensă asupra unor exerciţi fizice, urmează comenzi verbale şi vizuale şi se antrenează într-un mediu controlat, disciplinat”, explică tânărul. Totuşi, maeştrii artelor marţiale nu se limitează doar la aceste scopuri, ci folosesc acest sport pentru a găsi o cale spre îmbunătăţirea spirituală. „Practicarea artelor marţiale poate fi folosită ca o terapie adjuvantă consilierii psihiatrice”.


NĂSCUT 19 august 1980
STUDII Liceu Matei Basarab , specializat în Wushu Kung Fu
FAMILIE Necăsătorit

Ce-i place
Spune că îi place foarte mult să călătorească. Îi place să descopere muzica ceva mai mult decât cea comercială. Îi plac foarte mult animalele şi, bineânţeles, îi place să inventeze reţete culinare.

Ce nu-i place
Lui Gilbert nu-i place răutatea oamenilor despre care spune că a devenit din ce în ce mai accelerată. Nu-i place nesiguranţa şi  indiferenţa unora dintre semeni.

Întrebări şi răspunsuri
Cum te vezi în viitor?

G.C.I.: Lucrând într-un restaurant chinezesc. Deşi am avut ocazia de nenumărate ori să plec din ţară nu am făcut-o pentru că am dorit să rămân să-mi văd de pasiunile mele. Într-adevăr, beneficiile financiare sunt altele în afara României, dar le-am preferat pe cele sociale de aici. Dar, niciodată să nu spui niciodată! Pe viitor poate voi pleca pentru o perioadă.  

Ai un Palmares în domeniu?
G.C.I.: Da! Am câştigat în 2008 titlul de campion naţional de wush la secţiunea wing chun kung fu, iar în 2009, la aceeaşi secţiune, am luat titlul de vicecampion naţional. 



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite