Craiova: Ghioceii lui tanti Ioana au pierdut de 1 martie în faţa mărţişoarelor de porţelan şi argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi negustorii au făcut astăzi reduceri la buchetele de ghiocei, puţini clienţi au ales să cumpere flori de la ţărani.

În Piaţa "Mihai Viteazul" din Craiova, tarabele sunt pline-ochi de mărţişoare din porţelan, argint şi chiar poleite cu aur. Comercianţii din toată ţara au adus produse sofisticate, de la mărţişoare-zodiac la cele lucrate manual. "Sunt făcute de mine. M-am chinuit un an întreg să scot marfa asta ca să o vând", ne-a spus Ionela Pintila, comerciant.

"Cele mai căutate fură zgardele colorate"

Cei mai fericiţi sunt negustorii rromi, care şi-au întins podoabele pe mese, chiar la intrarea în târg. "Sunt din monezi de argint, adevăraţi. Am un set de cercei şi colier cu 50 de lei, dar dau şi separat cerceii, cu 15 lei.  Avusei vânzare, îmi merse bine treaba. Cele mai căutate fură zgardele albastre, că se poartă colorat", spune Margareta, bucuroasă că îi vin încontinuu clienţii.

"Arată bine, n-ai ce-i zice"

Nici Radu Grozescu nu o duce mai rău. Mărţişoarele din porţelan, cu preţuri care variază între 8-15 lei, sunt printre cele mai admirate. "Se pot păstra în vitrină, ca un bibelou", ne explică bărbatul, în timp ce ridică de pe masă o floare de un verde aprins, legată cu un şnur. "Hai că arată bine, n-ai ce-i zice", i se adresează de zor unui trecător. Printre rândurile pe care comercianţii şi-au aranjat mărţişoarele, oamenii roiesc. "Mă înghesuiră ăştia aici de îmi e rău", se aude o bătrânică de vreo 60 de ani, care e pe picior de plecare.

"Întreb doar". "Şi tu, maică?"

Cele mai liniştite par două femei de la ţară, care şi-au proptit plasele cu ghiocei la câţiva metri distanţă de mulţimea adunată la târg. Ioana Popescu, de 62 de ani, ne spune că a venit special din Melineşti, ca să vândă flori de 1 Martie. Cu un buchet de ghiocei care încep să se ofilească şi pe care îi ţine strâns în mâna întinsă, tanti Ioana priveşte resemnată spre tinerii care o ocolesc. La întrebarea cât costă buchetul, tresare, "două la un leu, maică. Hai că sunt ieftine. Dacă vrei, îţi dau trei, că oricum nu vândui nimic, le dau de pomană acum", îmi răspunde sfios. "Întreb doar", îi spun. "Şi tu, maică?", o aud şoptind.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite