GALERIE FOTO Renovarea căminelor bate pasul pe loc. Studenţii vor locui şi în acest an înghesuiţi în camere, laolaltă cu gongile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru acest an universitar nu s-a alocat niciun leu pentru renovarea căminelor din Craiova. Muncitorii igienizează clădirile în această săptămână, pentru a fi gata la sfârşitul lunii. Studenţii din clădirile nereabilitate se plâng că nu au linişte din cauza gongilor.

Tinerii din căminele 1 şi 2 de la Agronomia craioveană spun că i-au năpădit insectele şi că abia mai pot dormi, pentru că le intră în cearşafuri.

image

Pe Liudmila Blândescu, de 20 de ani (foto jos), din Republica Moldova, am găsit-o în această dimineaţă printre cărţi, într-o cameră din complexul studenţesc. Tânăra îşi spălase nişte haine şi le întinsese pe sârmele atârnate în afara ferestrei. „Le mai las puţin, să se zvânte“, spune fata.

image

Studentă la Facultatea de Litere, Liudmila spune că gongile care se înmulţesc seara îi dau bătăi de cap. „Cum se înserează, se strâng şi roiesc prin cameră. Asta mă deranjează cel mai mult. Plus că dulapul şi paturile sunt vechi, ar trebui înlocuite“, s-a plâns tânăra.

image

Liudmila mai spune că nu are curent în cameră, pentru că becul e defect. „Trebuie reparat, că abia ne descurcăm seara, fără lumină. Mai aprindem câte-o lumânare sau veioza“, a adăugat aceasta. Şi Alina Maria (20 de ani) se vaită de condiţiile pe care le oferă căminele. „Dezinsecţia şi curăţenia trebuiau terminate de mult, nu acum, pe ultima sută de metri. În fiecare an e dezorganizare. Bine măcar că ne asigură un pat şi un acoperiş deasupra capului“, este de părere fata din Târgu-Jiu, care şi-a petrecut vacanţa de vară în Craiova, ca să lucreze.
Chiria pentru căminele 1, 2, 8, 11 şi 13, care nu sunt renovate, este de 130 lei pentru studenţii de la buget, şi 180 de lei pentru cei aflaţi la taxă.

image

Nici la căminul 4, de la Agronomie, unde se află cabinetele personalului administrativ, nu au fost făcute îmbunătăţiri. Portarul spune că aşteaptă cu groază ploile, pentru că trebuie să asigure paza în condiţii jalnice. Burlanele sunt vechi şi sparte, a crescut iarba în ele pentru că nu mai fost curăţate de ani de zile. Când plouă, stau afară şi-mi cade apa în cap. Şi zidurile sunt sparte, parcă ar fi clădire de patrimoniu“, ne-a mărturisit Vergică Şoancă, agent de pază.

Vergică Şoancă ne arată burlanele vechi, prin care se i se scurge apa direct în cap.

image


Maşini de spălat, la căminele moderne


Tinerii care au obţinut un loc în căminele 3, 6, 7, 12 şi 14, modernizate în ultimii ani, beneficiază de toate condiţiile: televizor în cameră, internet, frigider, baie şi maşini de spălat. Andrei Spătaru, de 21 de ani (foto jos), de la Facultatea de Litere, spune că se simte ca acasă, în căminul 6, de la Institutul de Mecanică.

image


„E linişte, nu mă deranjează nimeni, pentru că stăm câte două persoane în cameră. Mobilierul este nou, lenjeriile sunt curate, intimitatea îmi este respectată, am linişte ca să pot învăţa. Nu mi-aş mai dori altceva“, ne-a spus Andrei. Preţul chiriei la aceste cămine este 180 de lei, pentru studenţii de la buget, şi 230 de lei, la taxă, plus plata utilităţilor.

image


Niciun cămin din Craiova nu a fost renovat pentru acest an universitar. „Nu au fost bani ca să facem vreo investiţie în aceste clădiri. Totul a rămas la stadiul la care se afla anul trecut. În complexul de la Agronomie se face dezinsecţia, camerele au fost zugrăvite, iar băile igienizate. Nu putem scăpa de gongi definitiv, pentru că ele revin, chiar după ce se face dezinsecţia“, a declarat Alin Stoica, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti a Universităţii din Craiova.
Cazarea în căminele din Craiova se va face pe 27-28 septembrie, pentru studenţii din anii II, III IV, şi pe 29, pentru cei din anul I. 

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite