Craiova: Funcţionarii din Prefectură, buni de plată în cazul unui proces pe care România l-a pierdut la CEDO. Statul trebuie să recupereze 118.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a cerut Prefecturii Dolj să găsească funcţionarii vinovaţi de intentarea unui proces pe care statul l-a pierdut la CEDO. Statul trebuie să dea 118.000 de euro fostei proprietare a Grădinii Botanice din Craiova.

Bucureşteanca Florica Ileana Solon, în vârstă de 75 de ani, a intentat în 2001 proces Universităţii din Craiova pentru a fi despăgubită pentru terenul de peste 2.000 de metri pătraţi pe care se află în prezent Grădina Botanică din Craiova. Femeia a dovedit în instanţă că este proprietara terenului pe care i l-au naţionalizat comuniştii şi a cerut să primească 70 de dolari pentru fiecare metru pătrat. Deşi bucureşteanca a câştigat în instanţă în mod definitiv şi irevocabil acordarea despăgubirilor, femeia nu a văzut banii nici după câţiva ani, motiv pentru care s-a decis să dea statul român în judecată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La sfârşitul anului trecut, CEDO a decis că Florica Ileana Solon trebuie să primească despăgubiri de 115.000 de euro şi cheltuieli de judecată de peste 3.000 de euro.

Prefectura se spală pe mâini

Văzându-se bun de plată, statul, prin Ministerul Finanţelor, a solicitat Prefecturii Dolj, instituţie ai cărei funcţionari au analizat dosarul pentru acordarea despăgubirilor, să îi găsească pe cei vinovaţi. Potrivit legii, în situaţia în care statul este condamnat definitiv de o instanţă internaţională, autorităţile sunt obligate să găsească responsabilii şi să le ceară despăgubiri dacă se dovedeşte faptul că au greşit. "Vă solicităm, în regim de urgenţă, să faceţi verificările necesare şi să ne comunicaţi: persoana sau persoanele responsabile, precum şi constatarea că acestea au provocat sau nu, prin activitatea lor, situaţii generatoare de daune cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă", se arată în adresa ministerului, semnată de Directorul general al Direcţiei Juridice, Cristian Badea.

Reprezentanţii Prefecturii au dat însă cu tifla oficialilor de la Bucureşti. Într-un răspuns adresat ministerului care a făcut solicitarea, prefectul Nicolae Giugea precizează că „nu intră în competenţa Prefectului judeţului Dolj să facă aprecieri cu privire la modul în care instanţele judecătoreşti au soluţionat cauza şi nici să stabilească care sunt persoanele responsabile care au provocat situaţii generatoare de daune ca urmare a instrumentării cauzei cu rea-credinţă”, se arată în document. Practic, Prefectura Dolj ocoleşte cu dibăcie implicarea pe care a avut-o în acest caz. Conform procedurilor, dosarele de despăgubiri sunt verificate de funcţionari din cadrul prefecturii cu atribuţii în acest sens şi, în condiţiile în care sunt complete, sunt transmise mai apoi Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, care are sarcina de a stabili despăgubirile cuvenite.

Maria Niculescu Gorpin, avocata Floricăi Solon, a declarat pentru "Adevărul" că tocmai la Prefectura Dolj s-a blocat dosarul. "Eu am preluat dosarul în 2005, când deja fusese înregistrat la CEDO. Am încercat pe tot parcursul procesului să ne înţelegem însă nu s-a putut",a spus avocata.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite