Craiova: Fost om de afaceri: "Am fugit de România pentru că mă sufocau impozitele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Vasile Parpală deplânge condiţia afaceriştilor din România.
Craiova: Vasile Parpală deplânge condiţia afaceriştilor din România.

Un doljean care deschisese în Craiova un lanţ de magazine şi service auto a dat faliment şi a părăsit România, pentru a munci în Portugalia. Olteanul mărturiseşte că nu mai făcea faţă impozitelor uriaşe pe care le plătea statului. De la 1 ianuarie, patronii care deţin întreprinderi mici şi mijlocii nu mai au opţiunea de a achita impozit de 3% pe venit, ci de 16% pe profit.

Vasile Parpală (62 de ani), din Craiova, şi-a dedicat cea mai mare parte a vieţii comerţului. Bătrânul mărturiseşte că a fost pasionat de cifre şi că afacerile au fost singurul său mijloc de a-şi întreţine familia.

A riscat, pentru un trai mai bun

Şi-a strâns toate economiile, a făcut împrumut în bancă şi a început investiţiile. "M-am privatizat în 1992. Până atunci lucrasem ca tehnician auto la o firmă din oraş. Împreună cu sora mea am stabilit să ne asociem şi să deschidem o mică întreprindere. Eu eram director comercial, ea administrator", povesteşte craioveanul. După lungi discuţii, cei doi au început să se informeze care domenii sunt mai eficiente. S-au oprit la agricultură. "Am cumpărat utilaje, pe care am angajat oameni. Am fost încrezători. Numai că la ţară depinzi de condiţiile meteo, de Dumnezeu. Dacă într-un an e secetă, se duce de râpă totul", recunoaşte bătrânul. Temerile i s-au adeverit, la scurt timp. "Nu a mai mers treaba. Am vândut toate tractoarele şi am cumpărat o moară la Seaca de Pădure, cu 15.000 de euro. Aceeaşi istorie. Oricine trebuie să ştie că la ţară nu te faci bogat. Nu ai cum să iei pielea de pe săracii satului, ca să te umpli tu de avere", adaugă bărbatul. A renunţat şi la moară, la un moment dat.

Craiova

Văzând că la ţară investiţiile nu-şi au rostul, s-a orientat spre mediul urban. A venit în Bănie, unde îl aştepta familia. A închiriat nouă magazine şi un service auto. "Importam haine de firmă şi le comercializam. De la pulovere, pantaloni, bluze, la geci şi cizme, am încercat să mă aprovizionez cu tot felul de produse, care aveau preţuri pentru toate buzunarele", subliniază Vasile Parpală. Un an mai târziu, în 1995, greutăţile au început să se resimtă. Texele deveniseră o povară cărora abia le mai făcea faţă.  "Nu ieşea profit cât trebuia să plătesc fiscului. Nu mai aveam somn. Mă trezeam, în miez de noapte, şi mă gândeam la toate aceste probleme”, mai spune acesta.

"România mă lăsase falit!"

În 1996 nu a mai putut suporta impozitele tot mai apăsătoare şi a abandonat totul. "Am vândut marfa. Nu mai puteam înghiţi ca statul să-şi bată joc de munca mea. Eu mă zbăteam să fac un ban cinstit, iar alţii se îmbogăţeau de pe spatele meu. Era un haos. Legea nu mai era lege, cum de altfel se întâmplă şi în prezent. Dădeai banul, erai lăsat în pace. Refuzai să te supui, te jupuiau", este părerea lui Vasile Parpală.

Craiova

În cadrul unei excursii organizate de Camera de Comerţ, care a atras aproximativ 40 de oameni de afaceri, craioveanul a făcut o escală în mai multe ţări. "Scopul acestei călătorii era să analizăm situaţia şi în alte zone. Ne-am oprit întâi în Ungaria, apoi în Austria, Germania, Franţa şi ultima dată în Spania, unde am şi rămas, sperând că îmi voi face un rost în viaţă. Am fugit de România pentru că mă omorau impozitele! Aici nu mai aveam şanse să îmi revin, din punct de vedere financiar. România mă lăsase falit. Aveam doi copii de întreţinut prin facultate şi eram nevoit să găsesc un mijloc de trai", spune doljeanul.

"Dacă nu ştii să te descurci, intri la apă"

La 13 ani după ce şi-a părăsit ţara, sufocat de dări, nu şi-a schimbat concepţia despre modul în care oamenii de afaceri rezistă pe piaţa economică. "Dacă nu eşti şmecher şi nu ştii cum să te descurci, intri la apă. Cei oneşti nu reuşesc să îşi facă loc. Sunt prea mici. Ai bani, faci de toate. Nu ai, rămâi la coadă. Statul nu ştie decât să umfle impozitele, să aibă din ce fura unii. O să se ajungă la ziua când patronii vor migra peste graniţă, unde le este mai bine, şi vor uita de România. Atunci va fi jale", este concluzia fostului om de afaceri.

image

De la 1 ianuarie, patronii care deţin întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) nu mai au opţiunea de a plăti impozit de 3% pe venit, ci trebuie să plătească 16% impozit pe profit, ca oricare altă firmă dinafara categoriei IMM. Această schimbare a dat peste cap atât planurile de afaceri pe perioada imediat următoare, cât şi socotelile privind rentabilitatea firmelor afectate.


Află cum s-a descurcat omul de afaceri în străinătate luni, din .



Craiova
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite