Craiova: Fondurile europene i-au înglodat în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe proiecte reziliate sunt pe SAPARD
Cele mai multe proiecte reziliate sunt pe SAPARD

Zeci de afacerişti din Oltenia au reziliat contracte de finanţare în valoare totală de peste de peste 10 milioane de euro.Peste 50 de investitori din agricultură şi alimentaţie publică din regiune au renunţat la proiecte europene pentru că nu au bani de cofinanţare.

Criza financiară a dat peste cap planurile afaceriştilor olteni care au obţinut finanţare pentru proiecte depuse pe SAPARD sau Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Anghel Şchiopu, administratorul firmei Veroly Pat, o patiserie din Drobeta Turnu Severin, este unul dintre investitorii care voiau să ia bani de la Uniunea Europeană pentru a-şi dezvolta afacerea. Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit i-a dat anul trecut undă verde pentru proiectul său de modernizare a unui laborator de cofetărie-patiserie, în valoare de peste 300.000 de euro. „Am făcut un credit ca să-mi pot plăti cofinanţarea la proiect şi, la început, mi-au spus că dobânda o să fie de 4,5%. Apoi m-am trezit cu o dobândă de 18% plus comisioanele aplicate de bancă şi normal că nu mi-am mai permis să plătesc. Păcat că am cheltuit atâţia bani pe hârţogăraie, că eu am ajuns la concluzia că tot ăia care au bani primesc fondurile“,a declarat Anghel Şchiopu.

Cele mai multe proiecte reziliate sunt pe SAPARD

Omul spune că, în vremuri de recesiune cum sunt acestea, e mai bine să ţii de bani şi să nu te arunci la investiţii masive. Afaceristul regretă faptul că a dat atâţia bani pentru realizarea unui proiect care nu se va materializa niciodată. „Doar pentru actele pe care le-am avut de depus, pentru avize şi toate celelalte hârtii necesare, am cheltuit până acum peste 4.000 de euro. Bani pierduţi aiurea!“, a mai spus Şchiopu. În situaţia severineanului mai sunt alţi 50 de afacerişti din toată Oltenia, care au decis să renunţe la milioanele de euro venite de la Uniunea Europeană pentru că nu au avut de unde să plătească banii de cofinanţare. Potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cele mai multe proiecte reziliate, 42, sunt pe SAPARD şi vizau construirea unor pensiuni agroturistice în regiune sau înfiinţarea unor ferme. În total, cele 51 de contracte de finanţare reziliate valorează peste 10 milioane de euro.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite