Craiova: Fiscul a pus cruce banilor furaţi cu TVA-ul. Autorităţile au recuperat doar 2,2 din cele 100 de milioane de lei furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul doljean a recuperat doar 2,2 din cele peste 100 de milioane de lei cu care statul a fost păgubit prin returnări ilegale de TVA în perioada 2001-2004. Finanţele Publice au verificat doar o parte dintre societăţile-fantomă implicate în fraudă.

Laşase ani de la izbucnirea scandalului privind returnările ilegale de TVA de la Dolj, autorităţile din judeţ se pot lăuda cu faptul că au reuşit să ascundă un munte de mizerie sub preş. Un bilanţ a ceea ce s-a întâmplat după 2005 arată că statul şi-a dovedit nepăsarea şi după ce a aflat că a fost furat cu zeci de milioane de euro. În cei şase ani, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj a reuşit să recupereze prin executări silite doar 2,2 milioane de lei din prejudiciu şi, în plus, nu a efectuat reverificările necesare pentru a afla care este suma totală acordată ilegal. Potrivit legii, DGFP Dolj are dreptul de a recupera doar sumele pe care a stabilit că au fost acordat ilegale prin reverificări dispuse la societăţile care au primit bani. „Responsabilitatea reverificărilor aparţine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj şi nu Camerei de Conturi, care potrivit art. 92 pct. C din Legea nr. 94/1992 republicată, avea competenţa să solicite organelor de control financiar verificarea, cu prioritate, a unor obiective în cadrul atribuţiilor lor legale”, se arată într-o adresă a Curţii de Conturi.


Prejudiciu de doar 35 de milioane de lei


Din datele furnizate AdS de către DGFP Dolj, deşi a fost somată să controleze din nou firmele, instituţia a reverificat doar 30 de societăţi care au primit înapoi TVA-ul în perioada 2001-2004, stabilind că 34,9 milioane de lei primite de acestea au fost rambursate ilegal. Frauda a fost însă mult mai mare, aşa cum au arătat mai târziu reprezentanţii Curţii de Conturi şi procurorii care au instrumentat dosarele returnărilor ilegale de TVA. În procesul contra funcţionarilor publici de la Fisc judecaţi în acest caz, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu un prejudiciu total de 117 milioane de lei, în timp ce controlul prin sondaj făcut în 2005 de Camera de Conturi Dolj a scos la iveală o fraudă de 85 milioane lei date către 31 de agenţi economici care nu aveau dreptul să le fie rambursat TVA-ul. De altfel, DGFP Dolj este implicată în 13 cauze penale având ca obiect rambursări ilegale de TVA, valoarea TVA stabilită ca deductibilă prin acte de control emise de funcţionari ai instituţiei în perioada 2001-2004 ajungând la 95,8 milioane de lei.


Şeful Fiscului: „Credeţi că mie îmi convine?”


Conducerea Fiscului doljean e sceptică însă că suma, chiar şi mai mică decât paguba reală, va fi recuperată într-un viitor apropiat. Potrivit datelor furnizate de DGFP 26 din cei 37 de agenţi economici implicaţi în dosarele returnărilor ilegale de TVA sunt în procedură de faliment, ceea ce înseamnă că nu pot fi executate silit pentru recuperarea datoriilor. Celelalte firme nu figurează ca având bunuri în evidenţele Primăriei Craiova. „Sunt şanse mici ca acele sume să fie recuperate. Credeţi că mie îmi convine?  La fiecare şedinţă de la Bucureşti sunt arătat cu degetul de colegi şi întrebat de returnările de TVA”, ne-a spus directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite