Craiova: Firmele doljene au datorii totale de 1,1 miliarde de lei la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a afectat substanţial companiile doljene, care nu mai găsesc bani să onoreze contribuţiile către bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale, de şomaj sau Fondul de sănătate.

La finalul lunii noiembrie, peste 16.200 de firme din Dolj înregistrau datorii totale de 1,1 miliarde de lei adică aproape 260 de milioane de euro. Mult mai conştiencioşi s-au dovedit contribuabilii persoane fizice, doljenii având datorii de numai 39 milioane de lei. Aproximativ 569 milioane de lei din sumele datorate de firme reprezintă arierate nerecuperabile, ceea ce înseamnă fie că firmele respective se află în proceduri de faliment, insolvenţă sau reorganizare, fie arieratele se află sub incidenţa unor legi speciale sau au fost suspendate.
„Recesiunea financiară şi economică a influenţat în mod negativ efectuarea plăţilor de către contribuabili, cu preponderenţă cei care au ca principal obiect de activitate construcţiile, prestările de servicii, producţia, precum şi cei care au relaţii contractuale comerciale cu diverse instituţii publice şi care nu încasează în termen contravaloarea serviciilor prestate, confruntându-se astfel cu mari probleme financiare”, arată conducerea Fiscului doljean. Printre societăţile datoare se numără două care se află în subordinea Consiliului Local Craiova: Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ şi Regia Autonomă de Transport. Altele activează în domeniul construcţiilor: Recon, Domarcons, Tecton  sau Gecorom.

Au recuperat doar 12% din datorii

Deşi controalele Fiscului s-au intensificat în 2010, firmele au găsit noi metode de a amâna plata obligaţiilor către stat. Potrivit datelor prezentate de conducerea DGFP Dolj, lucrătorii Fiscului au recuperat doar 12,29% din totalul datoriilor persoanelor fizice şi juridice, adică 193 milioane de lei din aproximativ 1,5 miliarde. Mihai Antonescu, director adjunct în cadrul DGFP Dolj a explicat că situaţia încasărilor din executări silite este destul de proastă din cauza căderii pieţei imobiliare în acest an.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite