Craiova: Fântâna Mariei Tănase potoleşte setea doljenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se fac aproape 14 ani de când dorinţa testamentară a artistei fost împlinită şi tot atâţia de când tinerii din comuna doljeană Călăraşi îşi unesc destinele sub semnul marii doamne a folcorului românesc.

Nunţile toate în Călăraşi de Dolj sunt „udate“ cu apa fântânii ce aminteşte de Maria Tănase şi aici, pe plaiuri olteneşti, unde a văzut lumina zilei tatăl ei şi unde a trăit în ultimii ani de viaţă.A avut o dorinţă, iar cei care au iubit-o şi i-au rămas aproape şi la bucurie, dar şi la chin, oameni ce reprezentau Centrul Creaţiei Populare la mijlocul anilor ’60, au ţinut să i-o împlinească.

image

„Eram cu George Obrocea la Călăraşi acum câţiva ani şi i-am zis că locul pare perfect pentru fântâna dorită de Maria Tănase. Primarul a fost imediat de acord şi totul s-a făcut foarte repede“, povesteşte Gabriel Bratu, cel care a trăit adevărate clipe de glorie alături de „coana Măria“.

image

Dorinţa Mariei Tănase suna astfel: „Pe un drum secetos - dornic de apă – să se scobească adânc o fântână pentru drumeţii însetoşaţi“.

image

S-au bătut în piatră cuvintele, s-a turnat în bronz portretul artistei, la Monetăria statului, a fost aşezat apoi pe marmură, iar locul unde se află fântâna, chiar peste drum de Primăria Călăraşi, a devenit drum de pelerinaj pentru trecători şi popas pentru tinerii căsătoriţi.

image

Valeria şi Ionel s-au cununat anul trecut şi o brumă de noroc şi şansă în viaţă cred că au luat-o şi de la izvorul Mariei Tănase.  Mireasa s-a supus ritualului şi a vărsat apă, în semn de cruce de la Nord la Sud – Est şi apoi la Vest, iar cu un buchet din busuioc, o pană şi o floare de muşcată i-a stropit pe cei dragi, în semn de binecuvântare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite