Craiova: FOTO/ Penitenciarul Craiova, Alcatraz în inima Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai periculoşi infractori din România, unii condamnaţi şi pe viaţă, se află închişi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Bănie. În cei 112 de existenţă niciun condamnat nu a reuşit să evadeze. De jur împrejur sunt sârmă ghimpată şi gratii pe măsură.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova a devenit „acasă“ pentru cei peste 1.000 de deţinuţi. Priveliştea din spatele gratiilor nu are, însă, nicio legătură cu ideea de cămin: zăbrele groase, sârmă ghimpată şi nouă porţi de care trebuie să treci pentru a putea ajunge în locul în care se află deţinuţii.

În cei 112 ani de existenţă niciun deţinut nu a evadat de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova



Închisoarea este bine împărţită, exact ca o fortăreaţă. Dumitru Pandele (28 de ani), din Bucureşti, a fost închis pentru omor. Tânărul spune că nici măcar nu s-a gândit vreodată să evadeze. „De 13 ani, de când mă aflu eu aici, nimeni nu a fugit. Nu ai cum să evadezi, practic este imposibil. Doar un nebun îşi poate imagina aşa ceva“, a spus tânărul.

puscarie
puscarie

Dumitru Pandele a fost închis pentru omor, însă niciodată nu s-a gândit să evadeze




Konstantinos Passaris, Omar Hayssam şi Miron Cozma au fost închişi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova. Criminalul grec a fost ţinut mai mult în turnul izolator. Passaris a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 2003, în urma unui dublu asasinat şi a unui jaf armat comis la o casă de schimb din Bucureşti. Anterior, el fusese condamnat şi în Grecia pentru 18 fapte penale, dintre care cinci omoruri. Era unul dintre cei mai agresivi deţinuţi şi trebuia protejat.

puscarie

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă sunt închişi cei mai periculoşi infractori




Singura închisoare  din care nu s-a evadat


„Turnul izolator are şi rolul de a proteja un deţinut. Acolo mai ajung şi persoanele private de libertate care au un comportament agresiv“, a spus comisarul-şef Marin Calotă, director în cadrul Siguranţei Deţinuţilor şi Regimului Penitenciarelor de la PMS Craiova.Conducerea instituţiei susţine că „Fortăreaţa“ din inima Olteniei este singurul loc din ţară de unde nimeni nu a evadat niciodată. Surprinzător, camerele de supraveghere video fac parte dintr-un viitor îndepărtat. Siguranţa din titulatura penitenciarului este asigurată de pregătirea angajaţilor. „Oamenii sunt bine instruiţi, iar sistemul este pus la punct. Nu au cum să evadeze“, a mai spus comisarul-şef Marin Calotă.

puscarie
puscarie



Stelian Grişcă (56 de ani) este un alt deţinut închis pentru omor. Bărbatul, de meserie inginer constructor, povesteşte că din fortăreaţa craioveană nu se poate fugi. „Păi cum reuşeşti să treci de nouă porţi? Nici nu am auzit vreun coleg să se gândească la aşa ceva. Păi imediat eşti prins, doar dacă îţi trece prin cap“, a povestit deţinutul.

image

Stelian Grişcă susţine că puşcăria a fost construită în aşa fel încât nimeni nu poate evada



Psihologul Răzvan Avramescu, din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Craiova, a precizat că există diferite activităţi pentru puşcăriaşi, astfel încât aceştia să depăşească mai uşor perioada în care sunt privaţi de libertate. „Avem programe de diminuare a agresivităţii, reducere a riscului de suicid, dar şi pentru toxicomani“, a precizat specialistul.

puscarie
puscarie
puscarie
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite