Craiova: Evaziune cu cereale de miliarde dovedită de poliţişti, dar ignorată de magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Reţeaua de evazionişti cu cereale are ramificaţii în toată ţara
Craiova: Reţeaua de evazionişti cu cereale are ramificaţii în toată ţara

Poliţiştii de la Fraude au identificat o reţea de evazionişti fiscali în domeniul cerealelor care înfiinţaseră mai multe societăţi comerciale cu scopul de a emite facturi fictive. Magistraţii Judecătoriei Segarcea au respins ieri propunerile procurorilor de arestare a evazioniştilor care au dat un tun de peste 50 de miliarde de lei vechi.


În calitate de administratori la patru societăţi comerciale, Cristian B. (27ani), Cătălin F.(24 ani) şi Ionuţ S. (20 ani), toţi din municipiul Craiova, au emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj, fără a evidenţia în contabilitate tranzacţiile respective. Activitatea infracţională s-a concretizat în sustragerea de la plata către bugetul de stat a sumei de aproximativ 3.000.000 lei reprezentând impozit pe profit şi TVA. Potrivit poliţiştilor, tranzacţiile s-au efectuat în perioada 2007-2009.

În baza probatoriului administrat, pe numele lui Cristian B. Şi Cătălin F. au fost emise mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 15 zile, iar pe numele lui Ionuţ S. pe o perioadă de 30 de zile, reţinându-se în sarcina acestora săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Extinzându-se cercetările ce se efectuează în respectivul dosar penal, la data de 14.12.2009, anchetatorii au stabilit faptul că, în perioada 2007 – 2009, învinuiţii Nicolae S. (52 ani), din comuna Castranova, administrator la o societate comercială cu sediul în Craiova şi Cornel Z.(45 ani), din Craiova, administrator la o altă societate comercială, au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, operaţiuni fictive privind aprovizionarea de cereale de la firmele reprezentate de Cristian B., Cătălin F. Şi Ionuţ S., în scopul deducerii fără drept a TVA-ului şi diminuării impozitului pe profit producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 2.541.000 lei.

Racolaţi şi învăţaţi cum să facă evaziune

A rezultat deasemenea, faptul că învinuitul Petrişor C. (45 ani), din Craiova, i-a racolat şi iniţiat pe învinuiţii Cristian B., Cătălin F. şi Ionuţ S., determinându-i să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale cu scopul de a emite facturi fictive privind livrarea de cereale şi utilizării ilegale a acestor documente în activitatea infracţională a societăţilor administrate de Nicolae S. şi Cornel  Z.

Atât Petrişor cât şi Nicolae şi Cornel, au fost reţinuţi, la data de 14 decembrie, pe bază de ordonanţă pentru 24 ore şi introduşi în arestul IPJ Dolj, iar în data de 15 decembrie au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Judecătoriei Segarcea pentru instigare, respectiv săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, însă magistraţii au respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, dispunând continuarea cercetărilor cu învinuiţii în stare de libertate.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite