Emilian Mirea este poetul care a fondat o revistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginer de profesie, a publicat patru volume de poezie, articole şi a iniţiat o publicaţie de îmbunătăţiri funciare.


Pentru Emilian Mirea, poezia reprezintă singura raţiune de a fi. „Scrisul e ca respiraţia. Atunci când nu poţi trage aer în piept, te sufoci. Aşa e şi cu poezia, când nu aşterni cuvintele pe hârtie, ai senzaţia că nu mai ai pentru ce trăi“, explică olteanul.


Premiat de Uniunea Scriitorilor


A publicat primele poezii la Suceava, în revista „Contemporanul“, pentru care a fost premiat de Uniunea Scriitorilor, în cadrul Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş“. Au urmat o serie de diplome obţinute.
Întâlnirea cu Marin Sorescu a fost una dintre cele mai marcante. „M-a invitat într-o zi în biroul dânsului şi m-a rugat să îi arăt câteva poezii. Atunci Marin Sorescu mi-a sugerat să le public în revista «Ramuri». I-am urmat sfatul şi am avut de câştigat“, povesteşte scriitorul, care a lansat pe piaţă o serie de volume de poezii. Mărturiseşte că a avut acest dar încă din copilărie şi că l-a fructificat din plin. „Să creezi versuri nu reprezintă o meserie, ci o chemare. Nu poţi să compui dacă nu ţi-e dat, literatura nu este matematică, e inspiraţie, sensibilitate, imaginaţie“, spune autorul cărţilor „De vorbă cu Dumnezeu“, „Autoportret“, „Omul care îţi schimbă viaţa“, „Vârsta christică“.

Pasionat de parapsihologie

Emilian spune însă că poeziile sale nu abordeaza doar teme religioase, ci în aceeaşi măsură sunt despre dragoste şi natură. „Iubesc orice are viaţă, chiar flori sau copaci. Însă titlurile au legătură cu Divinitatea pentru că de-a lungul vieţii am trecut prin mai multe experienţe şi încercări, iar Dumnezeu mi-a arătat că într-adevăr există“, a mărturisit bărbatul, care mai spune că urmează să publice încă trei cărţi, dintre care una despre parapsihologie, domeniu de care este pasionat.
„Sunt convins că ceea ce se întâmplă pe pământ reprezintă  doar o parte a existenţei noastre, că dincolo de viaţă este o altă dimensiune. Mă interesează tot ce ţine de telepatie, vizuni, premoniţii. Am stat de vorbă cu mulţi specialişti care m-au ajutat să înţeleg fenomenele paranormale“, este de părere Emilian. 


Redactor-şef la revista ANIF


A scris în numeroase ziare naţionale şi locale, iar în urmă cu trei ani a fondat o revistă specializată, ANIF Monitor (Adiministraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare), al cărei redactor-şef a fost numit. „Eu am fost creierul, însă echipa a fost formată din mai multe persoane. Revista apare trimestrial şi abordează subiecte financiare“, încheie Emilian.


Ce îi place:
Iubeşte florile, iar la birou are o adevărată „seră“ de muşcate, violete şi cactuşi. Emilian spune că ţine enorm la animale. Dacă ar putea, ar citi tot timpul.
Ce nu îi place:
„Mă enervează trădătorii, care în faţă se comportă ca nişte oameni deosebiţi, cu suflet, iar în spate ar face tot posibilul să te înşele.“
 
V-a atras vreo altă profesie, de-a lungul anilor?
În niciun caz nu m-aş fi văzut lucrând într-o profesie care are legătură cu matematica, fizica sau chimia. Sunt un om al literelor.
În afară de Marin Sorescu, ce alte personalităţi au avut o influenţă asupra carierei?
Adrian Păunescu îmi va rămâne în minte ca poetul care m-a învăţat numeroase lucruri utile despre această activitate. Pe Marin Sorescu însă nu-l voi uita niciodată.

profil:
NĂSCUT:

16 ianuarie 1964, Craiova.
STUDII:
A absolvit Facultatea de Agronomie din Craiova.
EXPERIENŢĂ:
Compune poezii din şcoala generală, este inginer şi redactor-şef la revista ANIF Monitor.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite