Craiova: Elevă la canto clasic, interpretă de folclor pe scenele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luizei i se prevesteşte o carieră spectaculoasă în industria muzicii populare, fiind deja, la doar 17 ani, solistă a Ansamblului Ion Şerban din Işalniţa.

Luiza Dumitra a avut primul contact cu muzica pe vremea când era la grădiniţă. Cu ocazia serbării de sfârşit de an, a cântat două piese în faţa colegilor şi a părinţilor.

„Am avut emoţii, însă m-am simţit foarte mândră că le-am cântat părinţilor mei, la care ţin foarte mult“, îşi aminteşte tânăra. În anul 2005, s-a înscris în Ansamblul Ion Şerban din Işalniţa, unde l-a avut ca profesor pe Ionel Garoafă, iar ca director pe Marin Nicolae. Luiza s-a înscris în formaţia din comuna doljeană cu gândul să înveţe dansuri populare, dar la o repetiţie pentru un spectacol, a pus mâna pe microfon şi a început să cânte.

“Profesorilor de la ansamblu le-a plăcut vocea mea şi au decis să mă pregătească pentru a deveni solistă”, povesteşte tânăra.

A remarcat-o Nicu Creţu

Alături de colegii de la Ansamblul Ion Şerban, a participat la nenumărate concursuri şi festivaluri.

„Am cântat în localităţi din diferite colţuri ale ţării: Băile Herculane, Slatina, Piscu Negru şi altele“, povesteşte tânăra. De curând, a fost împreună cu colegii din ansamblu, la un festival în Turcia. „Am câştigat locul I la mai multe concursuri. De exemplu, în Turcia am luat locul I pentru coregrafie, iar la un alt festival organizat la Liceul Energetic din Craiova am luat tot locul I“, spune Luiza. Ea a câştigat locul I şi la competiţii unde a participat fără ansamblu, ca solistă, cum ar fi concursul Oltenia Star, în 2008, sau un alt concurs, organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova.

Studiază canto

Tânăra are mai multe artiste preferate din lumea muzicii populare, între care Niculina Stoican, Maria Ionescu Căpitănescu şi Neta Soare. În urmă cu aproape doi ani, atunci când a fost să îl colinde pe primarul Antonie Solomon, a auzit-o cântând maestrul Nicu Creţu, fostul şef al Ansamblului Maria Tănase.

„I-a plăcut interpretarea mea şi mi-a spus că dacă vreau, pot să cânt alături de ei. Am acceptat, fiind onorată de o asemenea propunere. Am înregistrat şi câteva piese alături de Ansamblul Maria Tănase“, precizează tânăra. Între repetiţii şi concerte, tânăra îşi vede de şcoală, la Liceul de Artă Marin Sorescu. „Sunt elevă în clasa a XI-a, la canto clasic. Tot la şcoală studiez şi pianul, ca instrument secundar“, mărturiseşte Luiza.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite