Craiova: Elevă din „Buzeşti“, medaliată cu argint în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristiana Dimulescu a făcut echipă cu alţi doi elevi români la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene. Liceana a ajuns în competiţia internaţională după ce a trecut cu brio de barajul în urma căruia s-a făcut selecţia pentru lotul lărgit, ulterior pregătit pentru concursul din Cehia.

Cristiana Dimulescu a revenit sâmbătă seara în ţară, după o săptămână de emoţii puternice şi luptă pentru o medalie care să aducă România pe podiumul Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în perioada 10 – 16 aprilie, la Pardubice în Cehia. Eleva dintr-a X-a E, de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova, a făcut echipă cu elevii Mihai Popescu şi Mihai Prună, performeri naţionali la fizică şi la chimie, din Constanţa şi din Baia Mare, Cristiana fiind la biologie. Împreună au reuşit să aducă în ţară medalia de argint, aceeaşi obţinută şi de cealaltă echipă română prezentă la concursul din Cehia, formată din doi liceeni din Bucureşti şi unul din Câmpulung. Ei s-au clasat după Ungaria, care a luat aurul. „A fost foarte interesant. Am lucrat într-un adevărat laborator de cercetare, am cunoscut tineri foarte bine pregătiţi, am vizitat locuri frumoase. Concursul a fost puţin mai dificil faţă de olimpiada din ţară, diferit“, spune Cristiana. Cele două probe au avut ca teme berea, lentilele de contact şi ochii.


Admirată de profesorul îndrumător

image


Cristiana pune reuşita ei nu doar pe seama propriului efort, ci şi pe umerii profesoarei Genelia Petrescu. „E amuzantă. Prezintă totul ca fiind ceva distractiv şi uşor. Predă materia în aşa fel încât pare mai interesantă“, îşi descrie Cristiana profesoara de biologie. La rândul ei, Genelia Petrescu nu face un secret din faptul că este o admiratoare a elevei sale: „Mi-a atras atenţia prin seriozitate. Este un copil puternic, competitiv, motivat, care ştie ce vrea, care parcurge toţi paşii necesari ca să îşi atingă scopul. Este un copil polivalent, care munceşte foarte mult“. 


Vrea să gasească leac pentru cancer

image


În afară de faptul că a trebuit să parcurgă materia de practică pentru toţi anii de liceu, Cristiana mărturiseşte că munca pentru internaţională a însemnat învăţare timp de patru ore pe zi. „Nu pot învăţa mai mult, dar asimilez foarte repede“, punctează ea. După orele de la şcoală, a rămas zilnic în laborator pentru observaţii microscopice. A avut grijă să nu piardă orele de studiu al limbii japoneze, pentru că după absolvirea colegiului craiovean vrea să meargă cu bursă la o universitate în Tokio sau în Osaka. Visul proaspetei medaliate internaţional este să descopere un leac împotriva cancerului.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite