Predă limba romani, deţine un salon de înfrumuseţare şi este rrom: Olteanul care aduce mândrie ţiganilor din Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Radu este un tânăr de etnie rromă care predă limba romani la o şcoală din Craiova. După ore, olteanul merge la propriul salon de înfrumuseţare din cartierul Craioviţa, unde tunde şi coafează.

Mihai nu se ruşinează să spună că face parte din etnia rromă. Din contră, recunoaşte că oriunde există şi uscături, dar şi persoane de o calitate bună. Şi printre rromi. Mărturiseşte că a primit o educaţie aleasă, că niciodată n-a băgat mâna în bunurile altuia, că mereu i-a respectat pe cei din jur şi că, de aceea, are toate motivele să meargă prin lume cu fruntea sus. Chiar dacă e de culoare. La cei 30 de ani, Mihai se poate lăuda cu o facultate absolvită, cu părinţi care încă îi dau poveţe, cu activitate în cadrul unei organizaţii non-guvernamentale şi cu munca pe care o desfăşoară de ani buni la propriul salon de înfrumuseţare deschis în cartierul Craioviţa. Totul se datorează părinţilor, este de părere Mihai, "care mi-au dat educaţie, care m-au susţinut. Chiar dacă ei nu au studii superioare, nu au fost de ideea că şi eu trebuie să fiu la fel", povesteşte tânărul.

Debutul în frizerie, la majorat

image

Provine dintr-o familie de frizeri cu ştate vechi în domeniu. Aşa a ajuns să îndrăgească această îndeletnicire şi tot aşa a ajuns ca, la vârsta majoratului, să pună pentru prima dată mâna pe foarecă şi să tundă primul client. "Am avut succes, n-am dat greş", îşi aminteşte olteanul. La 20 de ani era ucenic la salonul de înfrumuseţare al părinţilor iar la 22 lua trenul spre Bucureşti, pentru a studia la Facultatea de Psihopedagogie, unde fusese admis. Mihai spune că facultatea a fost una din marile sale ambiţii. "Mi-a plăcut să citesc, să cunosc cât mai multe informaţii. Am vrut să-mi depăşesc condiţia", mărturiseşte Mihai. După absolvire, s-a întors în Bănie pentru a transmite din cunoştinţele sale şi altor generaţii de rromi. A ajuns la Şcoala Nr. 13 şi a fost acceptat să predea limba romani elevilor de aceeaşi etnie. Chiar dacă primea un salariu de 500 de lei, Mihai nu s-a descurajat, "pentru că fac această meserie din dragoste", este secretul cu care Mihai îşi îndeplineşte profesionist atribuţiile. În prezent primeşte 700 de lei pentru munca pe care o desfăşoară la şcoală. Este unul dintre motivele pentru care de şase ani Mihai şi-a luat în serios rolul de frizer şi a mers să lucreze la salonul de înfrumuseţare al familiei. "Momentan nu câştig aşa bine dar, ca oricine, sper ca pe viitor situaţia să se schimbe", este dorinţa profesorului.

"Omul trebuie să aibă aspiraţii"

image

Nu se jenează nici că este rrom, nici că este frizer. "Nu mă ruşinez cu munca, atâta vreme cât o fac cinstit", explică Mihai, în timp ce tunde unul dintre clienţii fideli ai salonului. În acelaşi timp, Mihai este preşedinte al organizaţiei de tineret din cadrul Partidei Rromilor din Dolj, unde iniţiază şi se ocupă de proiecte care îi vizează pe rromi. Olteanul nu se mulţumeşte însă cu ce a realizat până acum şi şi-a propus să se mai înscrie la o facultate, una dintre cele preferate fiind cea de Ştiinţe Politice. "Omul trebuie să aibă aspiraţii, ţinte de atins, toată viaţa", este sloganul după care se conduce profesorul rromilor din Bănie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite