EXCLUSIV Apă infestată cu nitriţi, la Amărăştii de Sus. Primarul merge kilometri întregi în localităţile vecine ca să care apă cu bidoanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie alarmantă, în comuna doljeană Amărăştii de Sus! Cele peste 107 de fântâni, câte sunt în localitate, au apă infestată cu nitriţi şi nitraţi iar valorile sunt la unele dintre acestea de cinci ori mai mari decât limitele normale. Localnicii au ajuns să facă naveta în alte sate, ca să care cu bidoanele apă potabilă.

De mai bine de cinci ani, cele 700 de familii din comuna doljeană Amărăştii de Sus fac naveta de cel puţin de două ori pe săptămână în localităţile învecinate ca să care apă cu bidoanele. Apa din fântânile care sunt forate în comună este infestată cu nitriţi şi nitraţi de mai bine de 30 de ani, însă în ultimii ani situaţia s-a agravat iar mai mulţi copii s-au îmbolnăvit  după ce au consumat apă nepotabilă.

image

Dă click pe imagini pentru FOTOGALERIE:


Este şi cazul lui Petre Dumitrescu, de 62 de ani, care de două ori pe săptămână se urcă pe bicicletă, înghesuie mai multe bidoane de 5 litri în plasă ca să le încarce cu apă fie din Amărăştii de Jos fie din Dobroteşti, localitate care se află la patru kilometri distanţă. “Nu e apa bună la noi în comună şi nepotul mi s-a îmbolnăvit din cauza asta. Iau cu bidonul apă de la cişmea din alte sate, ce să fac?  De obicei vin cu bicicleta, că n-am cu ce altceva”, ne-a mărturisit pensionarul. Şi primarul comunei spune că urmează exemplul sătenilor de cinci luni, după ce nepotul a avut de suferit de pe urma nitriţilor. “Am avut în comună atâtea cazuri de copii care s-au îmbolnăvit şi au trebuit să fie transportaţi la diferite spitale, inclusiv nepotul meu de un an şi trei luni, care a fost infestat cu nitriţi şi a trebuit să fie transportat la spital la Bucureşti pentru a fi tratat”, ne-a spus primarul Dumitru Diaconu, pe care l-am găsit la cişmea cu un bidon de 20 de litri, în timp ce îl umplea cu apă.

Alimentarea cu apă oprită

Edilul spune că sănătatea locuitorilor este pusă în pericol. „Este destul de îngrijorător. Au fost făcute studii de către Direcţia  de Sănătate Publică şi niciuna din cele 107 fântâni din comună nu a fost cu apă potabilă. Nivelul nitraţilor şi nitriţilor în niciuna nu a fost la limite normale, ba depăşind de două, trei şi chiar cinci ori limitele admise”, a explicat primarul comunei Amărăştii de Sus. Edilul spune că în urmă cu trei ani a fost demarat un proiect de alimentare cu apă în comună, care însă nu a fost finalizat din lipsă de bani. "În 2009, în Amărăştii de Sus s-a demarat proiectul de alimentare cu apă a comunei, respectiv pentru 700 de gospodării, pe o lungime totală de 20 de kilometri. Am primit printr-o Hotărâre de Guvern suma de 400.000 de lei şi a fost investită în introducerea conductelor. În situaţia respectivă, pentru finalizara lucrării, ne mai trebuie 1.400.000 de lei. Nu am mai primit bani pentru lucrări", a explicat Dumitru Diaconu.

image


Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că au aflat de situaţia din Amărăştii de Sus. „Da, sigur că ştim. Am constatat situaţia însă numai cei de acolo o pot rezolva. Apa infestată cu nitriţi şi nitraţi poate pune în pericol viaţa copiilor de până la un an, blochează oxihemoglobina, determină cianoza, adică învineţirea pielii, şi poate duce la moarte”, a declarat doctorul Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite