Craiova: EXCLUSIV: A murit pe patul de spital, pentru zece pungi cu sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Bolnavii internaţi primesc sânge la raţie.
Craiova: Bolnavii internaţi primesc sânge la raţie.

O femeie din judeţul Mededinţi a decedat ieri seară la Spitalul Nr 1 din Craiova. Una dintre cauzele decesului, spun medicii, este faptul că pacientei îi mai trebuia sânge din grupa O1 pozitiv.

Gela Drăguşin (35 de ani), din localitatea Gogoşu, judeţul Mehedinţi, era internată la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova de mai bine de trei luni.

"Demult ne trebuia sânge"

Medicii povestesc faptul că olteanca încercase să îşi dea foc, după ce se certase cu soţul. Bolnava a fost adusă cu Salvarea la spital cu arsuri mari la nivelul corpului. Miercuri seară a încetat din viaţă. Specialiştii spun că bolnava ar mai fi trăit câteva luni, dacă medicii ar fi deţinut din timp aproximativ zece pungi de lichid pe care să i le administreze, şi chiar că ar fi existat posibilitatea să se recupereze. „Demult ne trebuiau vreo zece unităţi de sânge. Dacă am fi avut, fata poate chiar şi-ar fi revenit. Există şi această variantă”, ne-a spus o sursă autorizată de la SJU.

Craiova


 „Pacienta avea arsuri grave şi am făcut absolut tot posibilul să o salvăm. Cred că în niciun spital din ţară şi din străinătate nu s-ar fi putut face mai multe pentru ea. A murit pentru că avea arsuri foarte severe, era totodată anemică. Într-adevăr, a avut nevoie de mult sânge, dar într-un final, tot acesta ar fi fost sfârşitul”, a declarat conf.dr. Horia Pârvănescu (foto sus), şeful secţiei menţionate. Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) recunoaşte că nu poate acoperi tot necesarul de sânge. „Nu este o autosuficienţă de lichid. Acest lucru se întâmplă peste tot în ţară.  În fiecare zi sunt donate în jur de 60 de unităţi, însă solicitările zilnice depăşesc 100 de unităţi”, a declarat dr. Sevastiana Bran, director al CRTS Dolj.

Craiova


Medicii de la SJU Craiova spun însă că sunt nevoiţi să trimită însoţitorii pacienţilor să facă rost de sânge şi chiar să amâne operaţiile, din aceste cauze. „Dacă la un moment dat ştim că nu deţinem sânge de o anumită grupă vorbim cu însoţitorii ca să găsească donatori. Când nu se poate, amânăm operaţiile. Mă refer în special la grupele de sânge cu Rh negativ şi chiar de B3. Se întâmplă frecvent ca oameni să vină la mine şi să se se plângă de aceste probleme”, a declarat dr. Dan Tarniţă, director medical de la SJU Craiova.


Scrie dacă în spitalele din Dolj ai avut vreodată nevoie de sânge şi nu ai primit pe craiova.adevarul.ro sau pe adresa de e-mail gabriela.popescu@adevarul.ro



Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite