Craiova: Dreptatea nebunilor de la Poiana Mare, căutată la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din septembrie, doi pacienţi ai spitalului au murit în condiţii suspecte
Din septembrie, doi pacienţi ai spitalului au murit în condiţii suspecte

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Interights au înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului o plângere în numele a cinci pacienţi decedaţi la Poiana Mare în 2004. În România, toate anchetele demarate în urma deceselor de la Spitalul de Psihiatrie s-au încheiat cu NUP.

Cazurile celebre ale oamenilor decedaţi în condiţii suspecte la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare au intrat de vineri în atenţia CEDO. Potrivit unui comunicat de presă remis de CRJ, organizaţia neguvernamentală a recurs la plângere după ce în anchetele derulate de-a lungul timpului în cazul pacienţilor morţi la Poiana Mare, nimeni nu a fost găsit vinovat. Potrivit reprezentanţilor CRJ, instanţele româneşti nu au făcut dreptate în aceste cazuri, anchetele fiind tergiversate sistematic şi încheindu-se mereu cu neînceperea urmăririi penale.
Georgiana Pascu, Program Manager în cadrul CRJ, a povestit cum a decurs din 2004 şi până în prezent investigaţia ONG-ului. „CRJ a solicitat încă din februarie 2004 Parchetului General şi celui de la Dolj începerea unor investigaţii în aceste cazuri. Deşi decesul într-o astfel de unitate este considerat din prima suspect, nu au fost făcute niciodată autopsieri sau necropsii. Anchetele au fost tergiversate şi nimeni nu a fost găsit vinovat“, a  spus Pascu.

Craiova


Potrivit acesteia, deşi centrul a atacat în instanţă soluţiile date de parchete, doar într-un singur caz, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, organizaţiei i-a fost recunoscută calitatea procesuală, adică dreptul de a face plângere în numele pacienţilor.

Luptă în numele morţilor

În cele din urmă, exasperaţi de lipsa de reacţie a autorităţilor române, reprezentanţii CRJ au hotărât să meargă mai departe, la CEDO. Au fost alese cinci cazuri, „patru femei şi un bărbat care sufereau de diverse probleme de sănătate mintală şi care au petrecut perioade lungi, în unele cazuri toată viaţa, în instituţii de ingrijire socială. Cauzele decesului celor cinci victime au ţinut atât de slaba îngrijire medicală şi tratament necorespunzător, cât şi de condiţiile de viaţă extrem de precare, inclusiv hrană şi căldură insuficiente“, se arată în comunicatul Centrului de Resurse Juridice. Practic, CRJ solicită CEDO să îi permită să înainteze plângerea în numele  pacienţilor decedaţi în instanţă. Actualele reguli ale Curţii prevăd că aceştia nu pot fi reprezentanţi decât de familiile lor.

Conducerea spitalului clamează decese sub 1%

Conducerea din prezent a Spitalului de Psihiatrie e de părere că „problema” Poiana Mare a apărut ca urmare a subfinanţării spitalului, în perioada 2002-2004. „A fost un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dar nu ştiu ce soluţie s-a dat. Eu am preluat managementul spitalului în 2006 şi deja acum nu mai sunt probleme. S-au investit zeci de miliarde pentru ca aceste lucruri să nu mai existe”,a spus pentru „Adevărul de Seară” directorul unităţii, Dumitru Ivanţu (foto jos).



Cu toate acestea, numai din septembrie până în prezent doi pacienţi ai spitalului au murit. Unul dintre ei a decedat după ce a înghiţit otravă pentru sobolani aflată în incinta unităţii şi celălalt a fost găsit mâncat de animale pe câmpul din apropierea localităţii, la o lună după ce dispăruse din spital. „Avem acum o mortalitate de sub 1% şi ce s-a întâmplat în ultima vreme au fost întâmplări nefericite”, a adăugat Ivanţu. „Întâmplări nefericite” a fost aceea că angajaţii spitalului au lăsat otrava la îndemâna pacienţilor cu probleme psihice dar şi faptul că, după dispariţia unuia dintre pacienţi, nu au anunţat poliţia pentru a demara cercetările.

Morţi pe bandă rulantă

Pe parcursul anilor 2002 şi 2003, 155 de pacienţi au murit în spital şi alte 28 de persoane au murit în primele cinci luni ale anului 2004, cele mai multe în timpul lunilor de iarnă.

Craiova
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite