EXCLUSIV Dosare cu iz penal, la Spitalul CFR din Craiova. Un director şi trei subalterni, cercetaţi de poliţie în urma unor suspiciuni de afaceri murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EXCLUSIV Poliţia Transporturilor a deschis patru dosare de cercetare penală la Spitalul CFR. Mai mulţi angajaţi ai unităţii medicale au intrat în vizorul poliţiei, după ce spitalul a plătit sume uriaşe pentru recoltarea şi arderea unor deşeuri declarate ca periculoase.

Poliţia Transporturi Feroviare din Craiova a intrat pe fir în urmă cu doi ani când fostul manager, doctorul Bebe Martin, în prezent director interimar la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, a sesizat organele cu privire la modul în care se desfăşurau acţiunile de casare ale deşeurilor periculoase. Stănescu Mariana, directoarea financiar-contabil, este cercetată pentru abuz în serviciu, Ion Badea, şef  Serviciu Tehnic, este cercetat pentru abuz în serviciu, Mihai Gheorghe Smit, din cadrul Compartimentului de Protecţia Muncii, PSI şi Protecţia Mediului, pentru neglijenţă în serviciu, la fel ca Irina Săraru, din cadrul serviciului de contabilitate. Dosarul se află în prezent la Poliţia Transporturilor Craiova - Biroul de Investigare a Fraudelor, după ce a trecut şi pe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Reprezentanţii poliţiei spun că vor comunica la final rezultatele anchetei .„Este un dosar în cercetare în acest caz”, a declarat comisar-şef Dumitru Şerbănescu, din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova.


Procedurile au fost încălcate


Potrivit declaraţiilor pe care asistenţii şefi le-au dat oamenilor legii, spitalul a încheiat contracte ca să ridice deşeuri periculoase, care însă în realitate erau materiale fără niciun grad de pericol, sumele plătite pentru casarea acestora fiind astfel cu mult umflate. Dacă pe documente, responsabilii cu punerea în aplicare a acestor contracte treceau deşeuri periculoase, adică seringi, cârpe pline de sânge, pansamente, truse de perfuzat folosite, spitalul propunea de fapt spre ridicare şi ardere cârpe din feţe de pernă, cearşafuri şi pijamale spălate şi dezinfectate. Pentru un kilogram de deşeuri periculoase casate, suma plătită de spital era de 9,7 lei, în timp ce pentru casarea cârpelor dezinfectate, preţul ar fi fost de până la 2 lei. Astfel, în anii 2007-2008, spitalul a plătit, potrivit calculelor făcute de reprezentanţii unităţii, peste 30.000 de lei firmei cu care instituţia avea încheiat contracte pentru serviciile de casare a deşeurilor periculoase.

Poliţia calculează prejudiciile

Printre anchetele pe care poliţia le-a făcut în acest dosar suspect este şi faptul că, până la începutul anului 2009, în momentul în care deşeurile erau ridicate spre colectare, nu ar fi fost prezent niciun reprezentant al spitalului, pentru ca formularele să aibă şi semnătura acestuia. Dintre aceste formulare, unul ajungea la spital, iar celelalte două, la reprezentanţii firmei. Poliţia Transporturi Feroviare încearcă în prezent să stabilească valoarea prejudiciului adus spitalului.
Contactat telefonic, inginerul Ion Badea, una dintre persoanele implicate în acest dosar, a refuzat să comenteze pe acest subiect. „Nu putem face declaraţii”, a spus şi doctorul Tiberiu Ţenea, directorul medical al spitalului.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite