Craiova: Domnica Boicea, telefonista care cântă la petreceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat o viaţă ca radiotelefonistă la Regia de Apă din Craiova, însă nu a lăsat la o parte pasiunea sa, muzica. În timpul liber, lucrează costume tradiţionale.

S-a născut într-o comună din judeţul Olt, de unde a învăţat că folclorul trebuie preţuit şi transmis tuturor celor care îndrăgesc muzica. Domnica povesteşte că mama sa cânta până ce lăsa publicul fără cuvinte. Olteanca este convinsă că a moştenit acest dar, cu care a delectat la rândul său iubitorii de muzică populară. „Cânt de când mă ştiu. Când eram la grădiniţă, nu lipseam de la serbări. Am avut o copilărie de basm“, mărturiseşte solista.


De la nuntă la serviciu


După ce a terminat opt clase, Domnica a plecat la Piteşti, unde a început colaborări cu mai multe orchestre. Mai târziu a ajuns pe meleaguri olteneşti. S-a stabilit la Craiova, unde s-a înscris la Liceul Teoretic Tudor Arghezi. Nu a neglijat muzica, pentru că renumele pe care îl căpătase în ţară a ajutat-o să obţină numeroase invitaţii la petrecerile organizate în Bănie. Mai târziu, când şi-a întemeiat o familie, Domnica s-a angajat ca radiotelefonistă la Regia de Apă din Craiova. Aici a lucrat timp de patru decenii, dar nimic n-a ţinut-o departe de muzică, spune solista, care făcea eforturi uriaşe ca să împace meseria cu atribuţiile de soţie, mamă, şi reuşea şi să urce pe scenă chiar de patru ori pe săptămână. „Mergeam la câte-o nuntă şi, chiar dacă terminam spre 4 dimineaţa, în câteva ore eram pe picioare, la serviciu. Niciodată nu am lipsit de la slujbă, le rezolvam pe toate cu rezultate foarte bune“, recunoaşte interpreta, care a cântat alături de mari nume ale muzicii populare româneşti, precum Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Vasilica Dinu. Domnica spune că „aceşti titani ai folclorului“ i-au fost deopotrivă prieteni şi mentori.


Compune versuri şi melodii


A participat de-a lungul timpului la numeroase concursuri şi întotdeauna a fost fost răsplătită cu premii importante, fiind nelipsită de la festivalurile Cântarea României şi Cununa Rozelor, de la Calafat. Nu au lipsit colaborările cu formaţiile de muzică populară, printre care Ansamblul Mugurelul, Doina Băniei, Doina Argeşului, Doina Oltului. Artista spune că, dincolo de interpretare, se pricepe de minune la compunerea textelor. „Am creat zeci de cântece, de exemplu «Am iubit un puişor». Însă la fel de bine improvizez urări în versuri la petreceri, ca să fac atmosferă, să binedispun publicul. Poate şi din acest motiv oamenii mă apreciază şi nu contenesc să mă cheme la evenimente“, este de părere Domnica.


Ce îi place:

„Pentru că sunt o femeie de casă, îmi place enorm să stau la bucătărie, să fac clătite şi plăcinte cu mere pentru băiatul meu, Ştefan.  Îi pregătesc tot ce are poftă.“
Ce nu îi place:
„În trecut artiştii de valoare erau recunoscuţi şi răsplătiţi pe merit. Acum s-a întors roata, oamenii cu talent sunt ţinuţi în umbră.“


Se câştigă bine din muzică?
Eu am câştigat destul de bine şi în prezent sunt solicitată la petreceri pe care chiar nu le pot refuza.  Nu mă lasă inima.
Ce alte pasiuni aveţi?
Lucrez costume populare, nu le vând, le fac pentru mine şi pentru prieteni, când mă roagă. De-a lungul vieţii am cusut zeci de cămăşi şi poale.
profil:
NĂSCUTĂ:
9 februarie 1955, comuna Coteana, judeţul Olt.
STUDII:
A absolvit Liceul Teoretic Tudor Arghezi din Craiova.
FAMILIE:
Căsătorită, are un băiat.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite