Craiova: Doljenilor le-a pierit pofta de cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul de Artă, în plină reabilitare
Muzeul de Artă, în plină reabilitare

În 2009, erau pe locul al doilea în topul numărului de vizite la muzeu, după bucureşteni. Numărul locuitorilor din judeţ care au trecut pragul unui muzeu în 2010 a scăzut cu 700.000 în doar un an de zile, potrivit datelor statistice.

Cele 19 muzee şi colecţii publice din judeţ nu au mai avut în 2010 succesul răsunător la public înregistrat, cel puţin în statistici, în 2009. Noile date centralizate de Direcţia Regională de Statistică din Bănie arată că anul trecut doar 242.000 de doljeni au trecut pragul unui muzeu, deşi în 2009 statisticienii dădeau ca siguri 936.000 de vizitatori. Cifra halucinantă de atunci a plasat judeţul pe locul al doilea la nivel naţional, la distanţă mică de Bucureşti şi în faţa unei foste capitale europene a culturii, Sibiul, acesta din urmă înregistrând 880.000 de vizitatori în 2009. Numărul total al celor care s-au plimbat prin faţa exponatelor din muzee, în 2009, a fost de 10,17 milioane de oameni.

Asta înseamnă că unul din 10 români care au vizitat individual sau în grup o astfel de instituţie a ales un muzeu din judeţul Dolj. De altfel, 2009 a fost chiar un an nefast pentru cultura doljeană, lucrătorii direcţiei de statistică raportând în 2006 şi 2007 peste un milion de vizitatori, cifră ce a plasat judeţul pe locul întâi la nivel naţional. Doljenii spun însă că nici pomeneală de vizite la muzeu. „Ultima dată când am fost la muzeu a fost la o nuntă, la Muzeul de Artă. În rest, nu mă duc, pentru că nu am nici timp, nici bani şi, sincer, nici nu mă interesează atât", a spus Marina Stănculescu, localnică.

Explicaţia oficială: două muzee s-au închis

Autorităţile responsabile cu prezentarea cifrelor au negat însă la momentul respectiv că datele sunt greşite şi au susţinut chiar că există cetăţeni ai acestui judeţ care merg la muzeu nu odată ci de mai multe ori pe an.

 „Cifra e reală, să ştiţi, de ce să nu fie? Credeţi că nu merge lumea la muzeu? Eu vă spun că sunt unii care merg şi de mai multe ori”,a spus Mariana Tănase, directoarea DRS Dolj.

Nici nu ar fi putut găsi altfel o explicaţie logică pentru care cei 700.000 de locuitori ai judeţului, indiferent dacă sunt bebeluşi sau pensionari sau dacă provin din mediul urban sau rural, au fost interesaţi de o colecţie de muzeu cel puţin odată pe an. Statisticienii au revenit însă la sentimente mai bune, calculând pentru 2010 un număr de 242.000 de vizitatori.

Cifra reprezintă o scădere dramatică faţă de anul precedent însă, şi acum, autorităţile susţin că datele reflectă realitatea. „Unele unităţi au fost în renovare, precum Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă. Şi nici muzeele din mediul rural nu au mai avut atât de mulţi vizitatori. Aşa se explică diferenţa atât de mare”, a declarat Mariana Tănase.

Numai că, la o analiză atentă, explicaţia statisticienilor nu stă în picioare. Muzeul de Artă din Bănie, cel mai vizitat din oraş, a intrat într-un proces amplu de reabilitare în luna septembrie a anului trecut. În 2009, muzeul tăiase 28.000 de bilete, potrivit conducerii instituţiei. În vara lui 2010 a intrat în renovare şi Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Potrivit reprezentanţilor acestui muzeu, numărul celor care au călcat pragul tuturor secţiilor muzeului este de peste 25.000. Niciuna dintre aceste cifre nu oferă indicii despre cauza căderii din topul naţional.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite