Craiova: Doljchim mai trimite acasă 200 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În combinat nu mai funcţionează în prezent nicio instalaţie de bază, care să necesite autorizaţie de mediu. 200 de angajaţi din cei 500 pe care îi mai numără Doljchim vor fi disponibilizaţi la începutul anului viitor, în cadrul procesului de restructurare al companiei.

Combinatul Doljchim moare încet, dar sigur. Din cei 500 de oameni care mai lucrează aici, 200 vor părăsi anul viitor combinatul, în urma planului de restructurare masivă început încă din 2009. Anul acesta în februarie, de la combinat au fost concediaţi 376 de oameni, alţi 100 plecând cu salarii compensatorii în iunie. Potrivit liderului de sindicat Gheorghe Băiaşu, oamenii nu au primit deocamdată preavizele, iar viitorul celor care rămân în fabrică pare pecetluit.

„Deocamdată nu ştim nimic, doar că se poartă nişte negocieri, însă nu s-a ajuns încă la un consens. Cert este că 200 de oameni vor pleca la anul şi că, dacă nu vom fi preluaţi de cineva, Doljchim nu va mai exista”,a spus Băiaşu.

Investiţii de mediu şi retehnologizare

Compania Petrom, care deţine Doljchim anunţa la sfârşitul anului trecut că intenţionează să renunţe la combinat până la sfârşitul lui 2010. În vara acestui an, grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculaie, a ofertat combinatul, însă, cel puţin până în prezent, Petrom nu a anunţat că ar fi ajuns la un acord pentru vânzarea unităţii. Punctul cheie al negocierilor cu InterAgro îl reprezintă investiţiile de mediu care ar trebui făcute în instalaţii. La 31 decembrie, expiră autorizaţiile de mediu pentru instalaţiile de uree, amoniac şi metanol, iar pentru cele din fabrica de îngrăşăminte chimice (acid azotic şi azotat de amoniu) expiră la sfârşitul lui 2011. Petrom a investit deja cinci milioane de euro, însă ar mai fi nevoie de încă cinci pentru obţinerea autorizaţiilor. În plus, proprietarul Doljchim ar trebui să bage bani şi în retehnologizarea fabricii, pentru creşterearea profitabilităţii combinatului. O altă alternativă pentru Doljchim ar fi relocarea instalaţiilor în China sau India, caz în care ar avea de câştigat doar OMV Petrom.

„Dacă se va proceda aşa, Doljchim nu va mai exista”,a adăugat liderul de sindicat din Doljchim.

În prezent, în fabrică nu mai funcţionează instalaţiile de bază, fiind asigurată doar întreţinerea acestora şi a perimetrului. Petrom a demarat deja procesul de decontaminare a zonei dar şi de demolare a clădirilor vechi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite